Dagen till ära publicerade ESO den här bilden som VLT tagit på ett interstellärt moln. Foto: ESO

Hipp Hurra för för världens största teleskop

Uppdaterad
Publicerad

Idag fyller världens största optiska teleskop 15 år.

Hallå Joe, hur firar ni Very large telescopes födelsedag?

– Vi firar inte alls. Förra året fyllde hela organisationen ESO 50 år och då var det en stor fest så jag tror det fortfarande finns en känsla av att vi måste ”back to work”. Dessutom är det mycket att göra just nu.

Så inte ens en tårta?

– Vi äter inte tårta så ofta här, bara när någon i personalen fyller år så kanske en gång i månaden. Men varje morgon brukar vi ses och dricka kaffe och te och prata om det senaste som hänt på forskningsfronten, så det kanske dyker upp någon kaka där.

Ok...VLT fyller 15 år idag, vad tycker du är den häftigaste upptäckten under de här åren?

– Jag har ingen personlig favorit men VLT har varit inblandat i en upptäckt som jag tycker är väldigt, väldigt häftig. Det var ett samarbete mellan VLT och andra teleskop som ledde till upptäckten att vår galax Vintergatan har ett stort svart hål i mitten. Man studerade stjärnorna i mitten av galaxen och tog bilder på samma ställe under många år. Då såg man att stjärnorna rörde sig men inte helt random utan runt någonting. Men det går inte att se vad det här någonting är, det är liksom inget som lyser där. Men då har man utifrån stjärnornas rörelse räknat ut att det måste vara ett svart hål som sitter där i mitten av vintergatan som har en massa som är fyra miljoner gånger solens.

Vad ska VLT göra framöver då?

– VLT består ju av 4 teleskop som kan kopplas ihop till ett gemensamt som ger större upplösning så att man får skarpare bilder. Nu håller vi på att installera instrument som gör att vi ska kunna få en ännu skarpare bild av mitten av galaxen så vi kan ta reda på mer om hur galaxer och gravitationen fungerar. Man kan se det svarta hålet i mitten av Vintergatan som ett gravitationslaboratorium ute i rymden där vi kan testa teorier om gravitationen utifrån vad vi ser.

Något annat ni har på gång eller är det gravitationsmysterierna som gäller?

– Vi håller också på att bygga ett nytt instrument som heter Espresso...ja, som kaffet. Det är en spektrograf som samlar in ljuset från universum och dissikerar det och delar upp det utifrån våglängder. Det här kan vi sedan använda för att mäta rörelser av objekt i rymden vilket kan användas om man letar efter till exempel jordlika planeter.

Så det är ingen åldersnoja nu när VLT är 15 år?

– Nej, VLT is going strong. Men vi håller faktiskt på att bygga ett nytt teleskop som ska bli ännu större. Very large telescope har en diameter på 8,2 meter, det här nya ska ha en spegel som är 40 meter i diameter. Vi börjar bygga det nu och om tio år ska det vara färdigt.

Ska det heta The very very large telescope?

– Nästan, det kommer heta The extremely large telescope. Eller rättare sagt The european extremely large telescope (E-ELT).

Du skojar?

– Nej, vi är inte så bra på att ge namn

Vad ska det extremstora teleskopet göra?

– Det är framtiden, jag kan berätta vad min dröm är. Vi har ju sett att universum expanderar och att expansionen accelerar. Men om det bara är gravitationen som styr expansionen så borde hastigheten som universum växer med inte accelerare. Gravitationen drar ju saker till sig. Om jag kastar upp en penna i luften så börjar inte den accelera ifrån mig, det vore konstigt, men det är just det som universum gör. Jag vill undersöka den här effekten med E-ELT. Med det teleskopet kommer vi kunna titta på hur universum expanderar under en period på 10-20 år. Det är som att hålla en hastighetskamera, en sådan som polisen brukar ha, mot universum för att se hur det rör sig.

Ok låter kul, men jag kan inte riktigt släppa att ert teleskop fyller 15 år och ni inte firar.

– Nej, fortfarande ingen tårta.

Fakta

Very Large Telescope

Det är Europeiska sydobservatoriet, ESO som driver Very Large Telescope. Jätteteleskopet består av fyra teleskop som kan kopplas ihop och användas som ett. Varje teleskop har en spegel med en diameter på 8.2 meter och tillsammans kan de få en diameter på 16 meter vilket gör VLT till det största optiska teleskopet i världen. Teleskopen är döpta till Antu, Kueyen, Melipal och Yepun efter den chilenska ursprungsbefolkningen Mapuches ord för solen, månen, Södra korset respektive Venus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.