Förarlösa bussar rullar ut på Helsingfors gator

Uppdaterad
Publicerad

I ett närmast världsunikt pilotprojekt har två förarlösa bussar rullat ut på Helsingfors gator.

De två bussarna, som rymmer 12 passagerare vardera, kommer att köra sina turer i Helsingfors-distriktet Hernesaari (Ärtholmen) och försöket kommer att pågå till mitten av september.

De elektriska bussarna har redan testats på en sluten vägbana i den närliggande staden Vanda. Försöket gav mersmak och nu ska bussarna alltså testas i en betydligt tuffare miljö bland ”riktiga” bilar och fotgängare.   

Inget krav på förare

Till skillnad från de flesta länderna i världen finns det i Finland ingen lag som kräver att fordon som körs på offentliga vägar måste ha någon förare, rapporterar Yle.

Detta har inneburit att landet kunnat attrahera en rad företag som vill testa sina autonoma tekniksystem i en verklig miljö.

Bussarna som ska testat i Helsingfors har en maxkapacitet på 40 kilometer i timmen, men kommer att hålla en medelhastighet på endast 10 kilometer i timmen under testmånaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.