Jorden blir allt varmare och en ny stor studie kopplar koldioxidhalten till klimatföränringar.

Forskare: ”3 till 7 grader varmare jordklot”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska forskare har beräknat hur mycket varmare jorden blir på grund av koldioxiden som människor släppt ut i atmosfären. Deras resultat visar att den globala genomsnittstemperaturen kan stiga med så mycket som sju grader.

I december förra året slog FN fast att målet bör vara att politiskt minska växthusgaserna och nå 1,5 eller maximalt 2 graders uppvärmning.

Men nu publiceras nya beräkningar på hur mycket koldioxiden faktiskt ändrar jordens klimat, och mycket tyder på att det är mer än vad man tidigare trott.

”Temperaturen har aldrig ändrats så snabbt”

Den nya studien publiceras i tidskriften Nature och tyder på att den globala genomsnittstemperaturen kan stiga med uppemot 3 till 7 grader i framtiden under kommande årtusenden genom att istäcken, växtlighet och atmosfäriskt stoft fortsätter att påverkas av global uppvärmning.

Hittills har man bara rekonstruerat den globala temperaturen under en begränsad tid, men nu har den globala genomsnittstemperaturen under de senaste två miljoner åren analyserats. Det är den längsta sammanhängande rekonstruktionen som presenterats hittills.

– Temperaturen har aldrig tidigare ändrats så snabbt som den gör nu och den här rapporten är en bra pusselbit att infoga i kartläggningen av klimatsystemet. Det viktigt att förstå vårt klimatsystem för att kunna sätta de klimatförändringar vi ser idag i relation till det förflutna. Att veta hur pass stor temperaturökning man får av koldioxidhalten är nyckeln till att veta vad som händer i framtiden, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI.

”Även om koldioxidhalten stabiliseras”

Rekonstruktionen i kombination med registrerad koldioxid förutsäger en framtida höjning på 3 till 7 grader – även om koldioxidhalten stabiliseras på den nivå vi har i dag kommer den fulla effekten av de utsläpp vi har idag inte att visa sig förrän längre fram i tiden, menar Gustav Strandberg.

–Det handlar om långsamma förändringar som inte kommer att hinna visa sig de kommande hundra åren. Även förändringar som kommer att ske inom vår levnad kan kännas avlägset och de här smygande förändringarna påverkar antagligen det långsamma agerandet. Det kan helt enkelt vara svårt att engagera sig i det som händer långt fram i tiden, säger Gustav Strandberg.

Enorm skillnad

Klimatförändringar är något som pågår hela tiden och det kommer rapporter om klimatet och jordens tillstånd med jämna mellanrum. Finns risken att det passerar utan större uppmärksamhet som ”ytterligare ett larm” i mängden?

– Framtida utsläpp har stor betydelse för var vi hamnar i framtiden – om det blir 2 eller 5 graders uppvärmning kommer att göra en enorm skillnad. Istället för att invänta katastrofen är det viktigt att vi ser att det finns möjlighet att påverka. I grunden handlar det om att spara energi på olika sätt. Vi behöver bli helt fria från fossila bränslen inom 50 år, och det är en stor utmaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.