Forskare: Därför blir vi irriterade när vi sover för lite

Uppdaterad
Publicerad

Forskning förklarar nu vad som händer i vår hjärna när vi inte sover tillräckligt mycket.

Amerikanska forskare vid Berkeley University i Kalifornien har hittat varför vi blir aggressiva när vi är trötta.

Med hjälp av magnetkameror som visar vad som pågår i hjärnan kan man se vilka delar av hjärnan som är aktiva när vi sover och när vi är vakna, liksom vad som händer när vi fått för lite sömn.

Forskarna kan nu bevisa att trötthet slår ut den den främre delen av hjärnbarken.

Frontalcortex är hjärnans egen ordningsman och håller ordning och reda på vad som sker i våra hjärnor. När ordningsmannen i hjärnan tappar taget så tappar den kontroll över hjärnans känslocentrum – Amygdalan. Känslorna får fritt spelrum.

-Man har aldrig tidigare förstått exakt vad som händer i hjärnan, det här är ny kunskap för oss som kan komma till nytta när man vill förstå människor med sömnbrist, säger professorn och sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, chef för Stressforskningsinstitutet vid

Stockholms universitet.

-Effekten av trötthet liknar det som händer vid alkoholintag, man blir inte en pålitlig och balanserad människa längre, säger Torbjörn Åkerstedt.

Han fortsätter:

-Kanske kan kunskapen vara till hjälp när man söker svar på det ökade våldet i samhället.

Sharon Jåma

sharon.jama@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.