Onsdagens radarstörningar ledde till omfattande flygstopp. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Forskare efter flygstoppet: ”Skäl att se över radarsystemet”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en mycket begränsad solstorm som ledde till onsdagens flygstopp i södra Sverige, enligt Luftfartsverket. Om det stämmer är dagens radarsystem för känsligt för atmosfäriska störningar, varnar forskare.

Solstormen som slog ut radarsystemet och ledde till onsdagens flygstopp i södra Sverige var liten. Institutet för rymdfysik, IRF, klassar den inte ens som en etta på en femgradig skala.

Men enligt Luftfartsverket, LFV, var det just därför den fick så stora konsekvenser:

– Det är just dessa små solstormar som kan få så stor påverkan på våra radarsystem, i och med att de orsakar brus i systemen. I onsdags blev störningarna så omfattande att radarn inte klarade av det, vilket ledde till att vi var tvungna att stoppa flygtrafiken, säger Anders Andersson, systemansvarig på LFV.

Svagt brus störde radarsystemet

Anders Andersson menar att det är tredje gången på 16 år som just den här typen av mindre solstorm leder till stora störningar på radarsystemet. Enligt honom blir det problem just på grund av att det störande bruset var så svagt:

– Om bruset är starkt så fungerar radarn ändå, men om det är tillräckligt svagt så får det stora konsekvenser. Man kommer innanför radarns tröskelvärde, och radarn skapar en massa spökekon, som skapar stora problem.

Det som gör att LFV hävdar att problemen orsakats av en solstorm är att dessa spökekon ska ha legat i en rak linje mot solen, och att störningsbruset uppstod under de 15 minuter då solen stod i en viss vinkel:

– Vår erfarenhet visar att det är vid en kort period vid solens uppgång och vid solens nedgång som detta kan inträffa.

Forskare skeptiska

Men på Institutet för rymdfysik håller man sig skeptisk till att onsdagens solstorm kan ha orsakat så mycket störningar, med tanke på att den var relativt begränsad.

– Solstormar av den storleken brukar knappt märkas, och knappt slå ut ett helt lands radarsystem, säger rymdfysiker Urban Brändström, och fortsätter:

– Om en liten rymdvädershändelse som onsdagens solstorm får så här stora konsekvenser så är det ett problem med klassificeringen, med tanke på att den här solstormen inte ens nådde en etta på skalan.

Enligt Urban Brändström är det även märkligt att liknande problem inte rapporterats från närliggande Danmark:

– De borde också fått störningar på sina radarsystem, om problemen orsakades av solstormen.

Säkerhetsproblem

Även på Institutet för Solfysik vid Stockholms universitet är man tveksam till att onsdagens solstorm kan ha lett till så stora problem:

– Visst var det en allmänt förhöjd magnetisk aktivitet vid den aktuella tidpunkten, jorden var utsatt för en solvind, men det var inte något exceptionellt, menar Dan Kiselman, astronom och solforskare.

Han menar att det visar på ett säkerhetsproblem om det verkligen är onsdagens begränsade solstorm som ligger bakom de omfattande störningarna:

– Om det visar sig att det var ett rymdvädersproblem så har man verkligen skäl att se över radarsystemet, för då måste det vara extremt känsligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.