Hur påverkas vi av vårt levnadssätt? Dundedinstudien visar att fattigdom i barndomen ger bestående fysiologiska skador.

Forskare: Fattig uppväxt gör dig sårbar

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara fattigdom i tredje världen som leder till sjukdom. Även fattiga uppväxtförhållanden i stora välfärdsstäder får långtgående konsekvenser för hälsan enligt forskare. På Nya Zeeland har man kunnat se att skillnaden mellan fattiga och rika inte bara handlar om graden av ekonomiskt välstånd.

Dunedinstudien är en av de mest använda studierna i forskning kring hur arv och miljö påverkar våra liv. Den har lett till en rad oväntade resultat och studien är den mest omfattande som någonsin gjorts på människor. Den är ett pågående forskningsprojekt där forskare följt över 1000 människor födda 1972 under 40 års tid, och det gigantiska datamaterialet studeras av forskare över hela världen.

Överraskande upptäckter av samband mellan arv och miljö som påverkar våra liv och vår personlighet har lett till att forskare har kopplat en utsatt barndom till kronisk inflammation i kroppen.

Utsatthet förändrar immunsystemet

På Nya Zeeland har forskare nu kunnat visa att fattigdom inte bara är en socioekonomisk fråga. Deras resultat avslöjar att en fattig och utsatt uppväxt utsätter kroppen för fysiologiskt slitage redan i barndomen. Den stress som fattigdom utsätter människor för gör människan permanent sårbar för sjukdomar, och medför dålig hälsa menar forskarna och uttrycker sig så drastiskt som att det man utsätts för som barn kan få konsekvenser senare i livet, som är svåra att motverka.

–Händelser under din barndom har bestående och långtgående inverkan på din hälsa som vuxen människa. Om man tar sig ur fattigdom som vuxen kan det ändå inte göra skadan som inträffat under barndomen ogjord, säger Richie Poulton, forskningschef för Dunedinstudien.

Forskarna kunde i sina analyser se att människor som levt i utsatthet som barn hade onormala tecken på inflammation i blodet.

–Den här upptäckten ger inblick i hur kronisk stress under barndomen förändrar de här unga människornas immunsystem så att de blir mer sårbara som vuxna, säger Terrie Moffitt biträdande forskningschef för Dunedinstudien.

Den nya kunskapen kan minska kostnader för samhället

Tidigare trodde man att förbättrade livsvillkor skulle motverka de negativa effekterna av den här typen av utsatthet under barndomen, men Dunedinstudiens analyser visar alltså att konsekvenserna i form av ohälsa på grund av fattiga förhållanden under uppväxten inte kan påverkas av välstånd senare i livet.

Den nya kunskapen om kopplingen mellan barndomens livsvillkor och dess påverkan senare i livet tror forskarna kan användas i politiskt syfte. De menar att studiens resultat är en anledning till att sätta in tidiga insatser under barndomen, och tror att en förändrad politik kring sociala frågor i förlängningen kan bespara samhället stora kostnader.

–Jag tror forskningsresultaten kommer att leda till en mycket djupare förståelse för vad fattigdom är och vad den gör, och varför omständigheter under uppväxt och barndom kan vara en så viktig faktor för samhället att ta hänsyn till, säger James Heckman, nobelpristagare i ekonomi.

Se mer om Dunedinstudien och hur arv och miljö kan påverka människors liv fredagen 28:e oktober 21:00 i Kunskapskanalen och på svtplay.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.