Foto: Robert Bukaty/TT Bild

Forskare forskar om djurfria försök

Uppdaterad
Publicerad

Nya testmetoder kan innebära att försök på djur kan komma att minska drastiskt i framtiden.

– Det är inte bara av etiska skäl som forskningen vinner på om man kan bli av med djurtester, säger Emma Eriksson på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) till Radio Sjuhärad.

SP är med i ett EU-projekt som syftar till att utvärdera nya djurfria analysmetoder och får då göra så kallade in vitro-tester, då kemikalier testas i ett labb på en cell i stället för på ett djur. Metoden syftar till att identifiera hormonstörande kemikalier för att få fram djurfria testmetoder och slippa djurtester.

– Bara för att man mätt en sak i ett djur behöver inte det betyda att effekten är densamma i människa. Så det finns inte bara utrymme för att slippa djurförsök utan även till att ta fram bättre testmetoder som kan förutsäga effekten hos människan bättre, säger Emma Eriksson till Radio Sjuhärad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.