Priset på solceller kommer enligt forskarna att falla med ungefär 10 procent per år. Foto: Boris Horvat / AFP / Scanpix

Forskare förutspår fortsatt prisras för solceller

Uppdaterad
Publicerad

Det snabba prisfallet för solceller kommer sannolikt att fortsätta i många år, enligt en ny studie i den ledande innovationstidskriften Research Policy.

Utvecklingen för solel går betydligt snabbare än många ledande experter tidigare trott var möjligt. Priset på solceller har fallit med i snitt 10 procent per år och följt det som kallas en generaliserad form av Moores lag – liknande den för datorteknik.

Enligt den nya forskningsstudien, som bygger på en modell baserad på utvecklingen för 53 olika teknologier, så kommer prisfallet sannolikt att fortsätta i samma takt under många år framöver.

Klimatkrisen

Stadigt prisfall

– Det här är en av många studier som kommit på det här temat, men också en av de mer välgrundade, kommenterar den svenske energiexperten Tomas Kåberger vid Chalmers tekniska högskola.

Stämmer studiens prognos så kan priset för solcellsmoduler pressas till mindre än en fjärdedel av dagens fram till år 2030.

– Utvecklingen för det faktiska elpriset från solceller är betydligt svårare att förutse. Det beror på många fler faktorer. Vi arbetar med att undersöka det just nu, berättar studiens ena författare, Doyne Farmer vid University of Oxford.

Kol och kärnkraft utmanas

Den grova trenden för priset på solel är emellertid enligt Farmer sannolikt likartad den som för solcellsmoduler. Till skillnad från utvecklingen för konkurrerande, icke-förnybara energislag.

I solrikare delar av världen, som Chile, Arabvärlden och sydvästra USA, är solel redan idag bland de billigaste energislagen. Priset på kärnkraftsel har istället stigit stadigt de senaste 30 åren. Priset på kolel varierar med kolpriset. Men trots fluktuationer har det hållit sig relativt konstant över längre tid.

– Även om man inte kan dra några långtgående slutsatser av vår studie så skulle jag säga att solel högst sannolikt är billigare än kärnkraft också i Europa innan 2025. Och jag skulle vara mycket överraskad om det inte är billigare än kol i Europa innan 2035, säger Farmer.

Tidigare bedömningar för pessimistiska

Farmer hoppas att deras forskning ska kunna hjälpa politiker och beslutsfattare.

– Många ledande institutioner har varit för pessimistiska i sina prognoser av solel. En orsak kan vara att särintressen och psykologi påverkat expertbedömningar. Här hoppas vi att vår modell kan hjälpa till. Snabbhet i utveckling kan skilja sig markant mellan olika teknikslag. En underdog som solceller kan ligga långt efter, men ändå förvånansvärt snabbt slå sig förbi fronten, säger Farmer.

Konsekvensen är enligt Farmer att utbyggnaden av solel kan gå betydligt snabbare än många trott var möjligt.

– Dom senaste 30 åren har solenergi vuxit med i snitt 42,5 procent per år. Vi ser inte många anledningar till att den här utvecklingen inte skulle fortsätta.

Har Farmer rätt så skulle solel kunna stå för en avsevärd andel av världens elförsörjning redan inom 15 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet