Den 2.000 år gamla kvinnan ”Meritamuns” ansikte har återskapats av forskare. Foto: Skärmklipp från University of Melbournes video på Youtube

Forskare har rekonstruerat ansiktet på en 2.000 år gammal kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid The University of Melbourne har rekonstruerat ansiktet av en egyptisk kvinna som dog för 2.000 år sedan. Nu kan vi se hur hon kan ha sett ut i ung ålder.

Det mumifierade huvudet av kvinnan har funnits i universitetets källare i över 90 år, men har nu fått nytt liv i form av en rekonstruktion. Forskarna har nu döpt kvinnan till Meritamun.

– Tanken med projektet är att ta denna relik och föra henne tillbaka till livet genom att använda helt ny teknik, säger forskaren Varsha Pilbrow, en antropolog vid University of Melbourne.

Omfattande arbete

Ansiktet har skapats med hjälp av kriminalteknik, en 3D-skanner, egyptologi, konstnärer och medicinsk forskning. I en video kan man se hur hennes ansikte långsamt tar form.

Samarbetet på universitetet var omfattande och forskarna ville även ta reda på hur kvinnan levde och dog. Genom datortomografi har man bland annat tagit reda på att kvinna haft problem med tänderna.

”Mycket mer än ettfascinerande objekt”

Rekonstruktionen ska även lära studenter hur man undersöker hur människor påverkats av sin omgivning.

– På så sätt kan hon kan bli mycket mer än ettfascinerande objekt som ställs ut, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

”Var en gång en levande person”

”Meritamun” förvaras just nu på Harry Brookes Allen Museum of Anatomy, där hennes huvud hålls upprätt av respekt för den kvinna som levde för 2.000 år sedan.

– Hon var en gång en levande person och vi får inte glömma det, skriver museiintendenten Ryan Jefferies på universitetets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.