Foto: Adam Ihse/ TT Bild

Forskare: Månen är oskyldig

Publicerad

Månen påverkar varken födslar, brottslighet eller någon annan mänsklig företeelse. Den är helt oskyldig, säger forskare.

Forskarna har vetat det i decennier, men bland oss dödliga är det fortfarande många som tror att månen påverkar allt från vilken tid på dygnet vi föds till hur många brott vi begår.

År 2004 fick mytbildningen ny skjuts sedan en till synes vederhäftig studie visat att månens cykler påverkade antalet patienter på en akutmottagning i Barcelona. Men genom att syna Barcelona-studien i sömmarna kan forskare vid University of California, Los Angeles (UCLA) nu konstatera att månens cykler inte hade något med saken att göra. Det visar sig att studien har en rad fel och brister, både i insamlingen och i analysen av data.

– Månen är oskyldig, säger Jean-Luc Margot vid UCLA.

Månpåverkan är ytterligare ett exempel på att många människor tror på företeelser – trots att vetenskapen bevisat motsatsen för länge sedan. Orsaken, säger Margot, är att vi människor har lättare för att ta till oss information som bekräftar en viss föreställning, än uppgifter som ifrågasätter den. Vacciner är ett annat exempel.

– Fortfarande dör människor av sjukdomar som går att förhindra med vacciner, på grund av att de blundar för vetenskapliga fakta, säger Jean-Luc Margot. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.