Fina fisken – Men varifrån kommer den? Foto: Björn Larsson/TT

Forskare: Okontrollerat fiske leder till kollapsade fiskbestånd

Uppdaterad
Publicerad

Den globala fiskkonsumtionen ökar. Samtidigt visar en ny studie att var tredje fisk som fångas inte rapporteras. Något som kan få stora konsekvenser för världens fiskbestånd, varnar forskare.

32 miljonerton fisk fångas varje år utan att fångsterna rapporteras, enligtstudien som publiceras i tidskriften Nature Communications. Detinnebär att trycket på vissa fiskbestånd är högre än vad man trott.

– Studien är oroande, menar Maciej Tomczak, marinbiolog och forskarevid Stockholms universitets Östersjöcentrum:

– Vi ser redan nu entrend där fångsterna minskar, trots att fisketrycket är hårt. Vivet att fiskbestånden minskar. Om samtidigt 30 procent avfiskfångsterna inte kontrolleras eller rapporteras är det en mycketriskabel situation, som kan leda till kollaps av hela bestånd ochförändra ekosystem.

Bristande rapportering

Den kanadensiska studienutgår från FN:s statistik från 200 länder, och forskarnakonstaterar att länder ofta inte räknar med fiskfångster som skerillegalt, slängs överbord, eller som sker i mindre skala.

Totaltuppskattar de den totala fiskfångsten låg på 109 miljoner ton fiskår 2010, istället för 77 miljoner ton som man tidigare trott.

Forskarna menar att det okontrollerade fisket samtidigt döljer dennegativa trend där fångsterna minskar på grund av attfiskebestånden krymper.

 – Studien visar hur lite vi egentligen vetom vad som sker i fiskeindustrin, och innebär problem vad gälleratt studera konsekvenserna av det fiske som sker i världshaven,menar Maciej Tomczak.

 – Det får följder på hela det marina livet.

”En av våra viktigaste naturresurser”

Maciej Tomczak menar att detdock skett vissa förbättringar vad gäller kontrollen av det fiskesom sker. Ett exempel är den FN-resolution som antogs avmedlemsländerna i december förra året där ett av målen går ut på hur haven och de marina resurserna ska bevaras.

– Det handlar om attta hand om fiskbestånden, som är en av våra viktigastenaturresurser, och allt fler börjar förstå det. I grunden är ju frågan hur vi ska kunna ha kvar havens biodiversitet om vi även i fortsättningen vill kunna äta vildfångad fisk.

Fakta

Pauly D. och Zeller D.,Catch reconstructions reveal that global marine fisheries catchesare higher than reported and declining Nature Communications2016-01-19 DOI: 10.1038/ncomms10244

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.