Foto: SVT

Forskare: Osann bild av våldet

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som våldet statistiskt sett minskat i Sverige de senaste 20 åren, är det vanligt med föreställningen att det grova våldet ökar. En anledning kan vara att mediernas rapportering skiljer sig så från hur det ser ut i verkligheten, menar forskarna.

De som drabbas av grov misshandel blir allt färre, enligt svensk forskning och kartläggningar från Brottsförebyggande rådet (Brå). Även det dödliga våldet har gått ner under en längre period.

Samtidigt upplever många det som om våldet ökar och blir grövre. Något medieforskare Ester Pollack vid Stockholms universitet tror kan bero på att vår uppfattning påverkas så mycket av mediernas rapportering:

– Media betyder väldigt mycket. Därför att de flesta av oss har ingen egen upplevelse av det grova våldet. Vi får vår verklighet beskriven för oss genom medierna. Medierna samspelar med olika aktörer, och det är de aktörerna, de institutionerna, som också spelar roll för vad som beskrivs.

”tydlig slagsida”

Felipe Estrada forskar kring kriminologi på Stockholms universitet. Han menar att just våldsbrott är en fråga som lätt politiseras – där olika grupper bortser från forskning och statistik, för att påverka bilden på det sätt som gynnar den egna agendan:

– När det gäller kopplingen till brottslighet så har den fått en tydlig slagsida att det är värre än någonsin – och man försöker lansera nästan en undergångsbild av Sverige som stämmer ganska dåligt med vad forskningen visar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.