Forskare skapar falska minnen

Uppdaterad
Publicerad

Det låter som ren science fiction – att kunna skapa ett minne som aldrig hänt hos någon annan. Men det är just vad forskare har gjort.

Du vet att det har hänt, för du minns det så tydligt. Ändå står du där motbevisad av dina vänner. Det som du ”visste” hade hänt dig var tydligen bara ett påhitt av din hjärna.

Känner du igen dig?

De flesta av oss har nog varit med om att ha haft falska minnesbilder. Men hur uppstår dessa minnen egentligen? En grupp forskare i USA är nu ett svar på spåren – efter att själva ha lyckats skapa falska minnen hos möss.

Programmerade hjärnceller

Forskarna satte först mössen i en bur. Buren var en trygg miljö för mössen där inget farligt alls hände. Där undersökte forskarna mössen hjärnor med hjälp av magnetkamera (fMRI).

Forskarna kunde då se vilka delar av hjärnan som registrerade upplevelsen av den trygga buren. Sedan programmerade forskarna dessa hjärnceller att aktiveras av ljusimpulser (något som tidigare forskning nyligen gjort möjligt).

Efter det fick mössen flytta till en ny bur. Samtidigt som den nya buren gav mössen små elchocker i fötterna, så aktiverade forskarna de hjärnceller som kopplats till den första, trygga buren, med hjälp av ljusimpulser (precis som hade programmerats att göra).

Det visar sig att när mössen sedan fick komma tillbaka till den första buren, så var de märkbart skärrade, för de förväntade sig att få elchocker även i denna bur.

Ett falskt minne hade skapats.

Opålitligt minne

Av uppenbara etiska skäl kan man inte göra den här typen av experiment på människor. Men forskarna bakom den nya minnesstudien menar ändå att resultaten kan hjälpa till att förstå hur opålitligt minnet – hos såväl möss som människor – faktiskt är.

– Minnet är inte som en inspelningsapparat. Snarare så uppdateras det konstant med ny information av vad vi upplever och känner. Därför bildas falska minnen hela tiden, men de är oftast av de trivialare slaget, som att ”jag kunde ha svurit på att jag la bilnycklarna i garaget”, säger Steve Ramirez, en av forskarna bakom studien.

Han menar dock att det blir ett större problem när det handlar om så allvarliga saker som vittnesmål.

– Vårt minne är väldigt opålitligt, men ändå förlitar vi oss i stor grad på vad ögonvittnen säger sig ha sett eller hört. Jag hoppas därför att vidare studier på hur mekanismerna bakom falska minnen ska kunna bena ut hur dessa minne-hickor uppstår. Och kanske kan vi också lära oss hur vi ska förhindra att de sker.

Studien

Creating a False Memory in the Hippocampus

publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Science.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.