Enkornsvete -en av de först odlade vetesorterna.

Forskare: Urvete kan göra comeback

Uppdaterad
Publicerad

Under tusentals år har spannmål som emmer, spelt och enkorn odlats i stora delar av världen och nu menar forskare att det är dags att väcka liv i vete som fallit i glömska.

I det senaste numret av The plant Science argumenterar två tyska forskare för odling av uråldriga spannmål.

De tyska forskarna tror att det finns en outnyttjad marknad av konsumenter som vill ha kvalitet framför lågpris och att det öppnar upp för att återintroducera gamla vetesorter.

–Människor idag är intresserade av mångfald och vill ha näringsrika produkter med mycket smak, vilket de här spannmålen erbjuder, hävdar Freidrich Longin, en av forskarna i ett pressmeddelande.

Odling av gamla vetesorter skulle också erbjuda nischade marknader för små jordbrukare, mjöltillverkare och bagare, och öka mångfalden i jordbruket menar forskarna.

Redan påbörjat i Sverige

En som läst den nya forskningen om urvete är Hans Larsson, som är forskare vid Statens Lantbruksuniversitet. Enligt honom drivs på flera håll i Sverige idag redan fungerande små jordbruk med det här konceptet. Hans Larsson menar att trenden i samhället är att konsumenterna vill ha lokalt och ekologiskt odlat vete.

–Det konventionella jordbruket som producerar för den globala marknaden förädlar enbart på avkastning, alltså med syftet att få stora skördar, och är inte i närheten av den smak eller det näringsinnehåll som man får fram med ekologisk odling av gamla vetesorter, hävdar Hans Larsson.

Viktigt med holistiskt synsätt

Tanken är enligt forskarna att göra växtförädling utifrån genbanker där det finns omsorgsfullt lagrad säd som härstammar från uråldriga arter.

Göran Bergkvist, forskare i odlingssystem på SLU, säger att förädlingsarbetet som skett med brödvete genom åren har handlat om att göra det motståndskraftigare mot sjukdomar och det arbetet kommer att krävas också med alternativa spannmålsslag.

–Gamla arter och sorter ser väldigt friska och livskraftiga ut när de odlas. Det beror naturligtvis till stor del på att de odlas i så liten omfattning. Skulle de odlas mer skulle de drabbas av sjukdomar och skadegörare i större skala, säger Bergkvist.

Enligt Hans Larsson på SLU är den här utvecklingen med återinförande av vetesorter mycket positiv för konsumenterna och odlarna men han förvånas över att det som han ser det saknas stöd politiskt.

–Lokal och ekologisk odling av gamla vetesorter påverkar även den globala ekologin och ekonomi, och den biologiska mångfald som skapas är lösningen för en hållbar utveckling av miljön, säger Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.