Foto: TT

Forskare varnar för fler jordbävningar

Publicerad

Klimatförändringar kan leda till att vi får se allt fler jordbävningar i framtiden. Forskare varnar nu för att förändrade havsnivåer kan få hittills oförutsedda följder.

Smältande glaciärer, stigande havsnivåer och översvämningar – mänskligheten står inför stora utmaningar med de pågående klimatförändringarna. Men problemen slutar inte där. En grupp framstående geologer och geofysiker menar att även jordbävningar kan bli ett allt vanligare fenomen.

Teorin är denna: Is smälter och rinner ut i världshaven. Det förändrar i sin tur trycket mot jordskorpan, som på sina platser är mycket känslig för just detta.

Jordbävning i Nepal

– Dessa variationer i spänning eller belastning – bara kraften av ett handslag i geologiska termer – är helt kapabla att orsaka en jordbävning, säger Bill McGuire, professor i geofysik vid University College London till tidningen Newsweek.

Jordbävning i Nepal väntad

Jordbävningar inträffar när energi utlöses till följd av plötsliga rörelser i jordskorpan. Störst spänning brukar uppstå vid gränsen mellan de så kallade tektoniska plattorna. Nepal ligger till exempel mellan den eurasiska plattan och den indiska plattan. Och katastrofen var faktiskt väntad.

År 2007 kunde forskaren Pierre Bettinelli visa hur det enorma vattenflödet från floderna i Himalaya som rinner ut i Bengalhavet påverkar risken för jordbävningar i området.

– Föreställ dig en träbit i vattnet – det är den indiska plattan. Om du trycker ner den med din fot skapar du ett tryck och störningar i vattnet. Det är detta du ser med det ökande antalet seismiska aktiviteter i plattans utkant, säger han till Newsweek.

Kontroversiell teori

Men alla forskare i ämnet är inte övertygade. En kollega till Bill McGuire menar att det ännu inte finns tillräckligt med data för att stöda hypotesen.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, tillhör skeptikerna.

– När glaciärer smälter minskar det vertikala trycket. På till exempel Island minskar glaciärerna mycket på grund av klimatförändringar. Det kan leda till lite fler vulkanutbrott än det annars skulle ha blivit, men det här med jordbävningar är mycket mer långsökt.

Reynir Bödvarsson menar att klimatförändringar visserligen kan påverka när jordbävningar äger rum, men säger att den effekten är liten.

– Klimatförändringar kan ytterst marginellt tidigarelägga jordbävningar, men det är ingen signifikant sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet