Frukt och bär innehåller en liten mängd alkohol. Tillsätter man jäst ökar mängden alkohol. Enligt den så kallade Drunken monkey-hypotesen beror vårt alkoholbegär på våra primatförfäders kost.
Lukten signalerar för djur att det finns kalorier att hämta.
– Apor förknippar lukten av etanol och intaget av etanol med näring, säger Robert Dudley som ligger bakom Drunken monkey-hypotesen.
Primaternas exponering för alkohol i frukt har lämnat spår i vår arvsmassa.
– Vi har tittat på matsmältningsenzymer hos människor och apor – och hittat en mutation som vi delar med schimpanser och gorillor. Vi har ett enzym med förmågan att bryta ner etanol, säger evolutionsbiologin Matthew Carrigan i programmet.
Nya levnadsförhållanden
Förmågan att bryta ner alkohol verka ha sammanfallit med omställningen när våra förfäder började leva på marken. Primaterna tvingades då i högre utsträckning äta övermogen frukt med högre halter av etanol.
Men apor blir sällan berusade. De kan helt enkelt inte få i sig tillräckligt stor mängd frukt. Men det finns undantag. I Guinea-Bissau har forskare studerat vilda schimpanser som dricker jäst sav från raffiapalmen. Saven samlas upp i behållare som lokalbefolkningen satt upp.
– De kan lapa i sig alkohol i en halvtimme. Efteråt visar de ofta tecken på berusning, säger evolutionspsykologen Kimberley Hockings.
Se hela Vetenskapens värld: Så funkar smak i SVT Play eller i SVT 2 måndag 20.00.