Arkiv Foto: TT

Forskare varnar igen: Sluta tro på myten om måttligt drickande

Uppdaterad
Publicerad

Flera studier har länge visat att låg konsumtion av alkohol ger en positiv hälsoeffekt. Detta är en myt som folk måste sluta tro på. Det menar en forskargrupp som återigen lyfter den stekheta frågan.

Professor Sven Andréasson har tillsammans med forskare från flera olika länder analyserat forskning som sägs visa att måttligt drickande skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar. Nu går gruppen återigen till angrepp mot vad de anser vara myten om att måttlig akolholkosumtion skulle ge en positiv hälsoeffekt.

– Det är en stor skillnad mellan att säga att något är en större risk och att hävda att något är nyttigt. Det verkar inte vara särskilt skadligt att dricka lite alkohol men det finns väldigt lite stöd för att det är nyttigt, säger Sven Andréasson, överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm och professor i socialmedicin.

Presenterades redan 2014

Det hela handlar om en granskning, gjord på uppdrag av Svenska läkarsällskapet och nyheterhetsorganisationen IOGT-NTO. Forskargruppen har analyserat flera studier som visar att måttliga mängder alkohol har positiva effekter för hjärta och blodomlopp.

Vid Medicinska riksstämman i Stockholm i december 2014 presenterades undersökningen som gjorts av svenske Sven Andréasson, professor i socialmedicin, tillsammans med en rad forskare från USA, Kanada och Australien.

”Forskningsstödet är väldigt svagt”

Nu väljer forskargruppen att återigen lyfta frågan. Budskapet är att det inte finns något ordentligt stöd för påståendet att måttlig alkoholkonsumtion skulle ge en positiv hälsoeffekt.

– Forskningsstödet är väldigt svagt för den nu allmänna uppfattningen att det är bra att dricka lite alkohol, säger Sven Andréasson till SVT Nyheter, och fortsätter:

– Det verkar snarare vara en hälsorisk oavsett hur lite man dricker. Risken är i och för sig väldigt liten då man dricker måttliga mängder, men poängen är att man inte förbättrar sin hälsa eller minskar risken för hjärt- och kärl sjukdom.

Kritik mot kritiken

Slutsatserna som Andréasson och hans forskargrupp drar är det däremot inte alla som håller med om. Bengt Fagrell, professor emeritus i medicin vid Karolinska institutet, har i över 20 år hävdat att daglig måttfull konsumtion är bra för hälsan.

Ett glas vin för en kvinna per dag, och två glas vin för en man per dag – då minskar risken risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med 30 procent, menar Fagrell. Underlaget i många internationella studier, som visar just det här, är fullt tillräckligt sade han till Svenska Dagbladet i december 2014:

– Lätt eller måttliga mängder alkohol minskar risken att drabbas av flera vanliga folksjukdomar. Det är exempelvis Harvard medical school som kommer fram till det och det borde vara tillräckligt övertygande.

”Metoden är fel”

Andréasson menar dock att de studier Fagrell lutar sig mot i sin bedömning innehåller flera allvarliga metodproblem, detta påpekar han i den nyligen publicerade forskningsanalysen i Läkartidningen.

– De senaste tio åren har man uppmärksammat det här mer och mer. Även om 100 studier gjorts med samma metod gör det inte studierna trovärdigare bara för att de är många, om metoden är fel, säger Sven Andréasson.

Varför svänger forskningen så mycket i den här frågan?

– Man har fått mer sofistikerade analysmetoder med åren. Det är en kunskapsfråga. Vi har en ny generation forskare som tittar på det med nya glasögon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.