Titta på bildspelet för att läsa mer om de mest kända försöksdjuren Foto: TT Bild

Försöksdjur vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Hunden Lajka, fåret Dolly och dödskalleapan Miss Baker. Alla fick de sin stund i rampljuset, tack vare forskningen. Men bör vetenskapsmän verkligen namnge sina försöksdjur?

Den frågan ställer sig tidskriften Science och radar upp argument för och emot.

Fördelen, säger vissa, är att ett namn gör att förhållandet till djuret blir mer personligt, vilket gör att man tar hand om det bättre, vilket i sin tur gör dem lugnare så att inte forskningsresultaten grumlas av djurens stress och oro. Andra tycker att ett namn är för intimt och riskerar att göra forskarna odistanserade. Om inte annat kan det ställa till problem om djuret ska avlivas.

Oavsett vilket verkar det som om det är mer regel än undantag att forskarna namnger sina djur. Åtminstone i USA, visar tidskriftens rundringning. Djuren döps efter schamposorter, chokladbitar, bilar, whiskysorter eller familjemedlemmar. Inte sällan är namnen skämtsamma, som bläckfisken ”Nixon” eller musparet ”Brad och Angelina”, vars barn ständigt blir fler och fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.