Forskare har hittat ett nytt sätt att framställa solceller. Foto: FREDRIK SANDBERG_ TT

Första steget mot billiga solceller

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Lund har tagit första steget mot ett betydligt billigare och miljövänligare sätt att framställa solceller. Utmaningen är att använda sig av järn i stället för det ovanliga grundämnet rutenium för att fånga in energin från solljuset.

– Många av de solceller som man försöker göra i dag innehållerväldigt dyra material, material som det bara finns ytterst lite avi världen, säger Kenneth Wärnmark, professor i organisk kemi vidLunds universitet.

Ett sådant är rutenium, som är minst tio gångerdyrare än järn och som det dessutom finns avsevärt mindre av ijordskorpan. Bara någon miljarddel av jordskorpan består avrutenium, medan den till sex procent består av järn.

I den typ avsolceller som Lundaforskarna utvecklar används ett färgämne baseratpå järn för att fånga in solenergin. Svårigheten har varit att fådet infångade solljuset att omvandlas till elektroner i stället förtill värme.

Detta har nu lyckats och resultatet har nyligenpresenterats i den vetenskapliga tidskriften Nature Chemistry.

-Detta kan ge billiga och miljövänliga solenergitillämpningar iframtiden, säger Kenneth Wärnmark.

– Många av desolceller som man försöker göra i dag innehåller väldigt dyramaterial, material som det bara finns ytterst lite av i världen.

Kenneth Wärnmark, professor i organisk kemi vid Lunds universitet,ingår i en forskargrupp som tagit första steget mot en solcell somfångar in solljuset med hjälp av ett färgämne baserat på järn,vilket är betydligt billigare än alternativen.

Cecilia Klintö/TT

Fakta: Destabilisering är nyckeln

I den solcell som Lundaforskarna håller på att utveckla fångas solljuset in med hjälp av ett färgämne baserat på järn. Utmaningen har varit att få ljusenergin omvandlad till elektroner i stället för till värme.

Detta har lyckats genom att destabilisera ett tillstånd hos järnkomplexet, det vill säga att ge det en väldigt hög energi. Elektroner går alltid mot det som har lägre energi. I det här fallet innebär det att elektroner från järnkomplexet går vidare till den halvledare som är den första delen av solcellen. Verkningsgraden är nästan hundraprocentig.

Nu behövs ytterligare forskning för att metoden ska kunna användas i praktiken.

Källa: Kenneth Wärnmark, professor i organisk kemi vid Lunds universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.