Förutsåg Usamas gömställe

Usama bin Ladin hade kanske kunnat upptäckas tidigare om den amerikanska underrättelsetjänsten CIA tagit fasta på en studie som forskare vid University of California presenterade 2009, skriver Science.

Forskarna utgick från rapporter om Usamas rörelser och satellitbilder av olika ekosystem för att räkna ut var han kunde tänkas gömma sig.

De kom fram till att Usama bin Ladin med 89 procents sannolikhet gömde sig i Abbottabad i Pakistan.

Men det huvudalternativ som forskarna slutligen pekade ut var tre möjliga byggnader i staden Parachinar på gränsen till Afghanistan.

89 procents chans
Kunde Usama bin Ladin ha hittats snabbare om CIA hade följt råden? Förmodligen inte, men förutsägelserna som togs fram till en artikel 2009 - som skulle förutse var terrorister befinner sig - var inte alltför slitna.

De togs fram av geografen Thomas Gillespie, tillsammans med kollegan John Agnew och deras studenter på University of California i Los Angeles.

Enligt forskarnas modell var det en 88,9 procents chans att bin Laden gömde sig i Abbottabad, Pakistan - där han nu dödades. Och de förutspådde korrekt att han skulle vara i en stor stad, inte en grotta.

– Det är inte min sak att göra denna typ av grejer, säger geografen Thomas Gillespie till sciencemag.org. Men samma teorier vi använder för att studera utrotningshotade fåglar kan användas för att göra detta.

Anders Nord SVT Vetenskap
(TT)

Publicerad: