Frackning – energistrid på väg till Europa

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike och Bulgarien har redan infört förbud mot den nya gastekniken. Inom EU pågår en strid om den nya tekniken för att spräcka fram gas ur berggrunden.

– Ja, det här är en konflikt som är på väg att blossa upp. Frankrike och Bulgarien har infört förbud mot frackningstekniken nu, och andra länder diskuterar samma sak, säger geologen Mikael Höök till SVT.

Det kallas frackning, och tekniken går ut på att spräcka skifferlagren i berget, för att få gas att sippra ut ur berget. Tekniken har lett till en explosion av gasenergi i USA, och hela 70 procent av USA:s gas kommer numera från frackning.

Och nu sprider sig drömmen om den nya lukrativa energikällan även till länder och energiföretag i Europa.

Skånskt försök rann ut i sanden

– Det finns också en allmän oro om det här kan bli aktuellt i Sverige, men det mesta skiffer som vi har i Sverige ligger så ytligt att det inte fungerar att använda frackning, säger Mikael Höök, geolog vid Uppsala universitet.

– I Sverige finns det egentligen bara ett område i Skåne som är aktuellt, Shell gjorde undersökningar där och provborrade för frackning härom året. Men det gav inte tillräckligt bra resultat enligt Shell, berättar Mikael Höök.

Än så länge har Sverige alltså inte visat sig vara någon het plats för den nya energiformen. Däremot har många andra europeiska länder varit intressanta för energibolagens försök med frackning.

Polen ny energistormakt?

– Polen verkar däremot vara det land som energiföretagen ser som mest lovande i Europa. Men det har också kommit att bli ett slagträ i förhandlingen med Ryssland om priser på rysk gas, säger Mikael Höök.

Den nya energikällan skulle kunna göra hela länder rika på plötsligt upptäckta energitillgångar. Men det hela leder också till stora miljöstrider.

Metan läcker ut

– Flera nya studier visar att gas från frackning har en ännu värre påverkan på klimatförändringarna än exempelvis kol och olja. Dels är den här gasen ett vanligt fossilt bränsle, men dessutom läcker det ut metan kring borrhålen, och den gasen är 20 gånger kraftigare som växthusgas än koldioxid, säger Mikael Höök.

Enligt gasbranschen är dock den här oron överdriven, eftersom den mesta gasen faktiskt fångas upp.

– Ja, 95 procent eller ibland mer än så av metanet tas omhand. Men det pyser ut metan här och där på markytan vid borrningsplatserna, och många indirekta läckagen är dessutom svåra att detektera, säger Mikael Höök.

Frågan har dock vållat en enorm debatt i USA, efter att dokumentärfilmen Gasland visade hur människor i Pennsylvania börjat kunna tända eld på utflödet ur sina vattenkranar, en dokumentärfilm som gasindustrin hävdade var osakligt vinklad.

Ämnen i borrhålen

Förutom miljökonsekvenserna av metangasen så används vid frackning kemikalier som pumpas ned i borrhålen när berget ska spräckas. Utöver vatten och sand pumpar man nämligen ner ämnen som ska öka på spräckningseffekten inne i berget, och smörja borrarna.

– Frankrike och Bulgarien har helt förbjudit frackning på grund av de här miljökonsekvenserna. Man har bedömt risken att kontaminera grundvatten har man bedömt som så allvarlig. Frankrike är ju ett vinproducerande land också, det är en känslig fråga med den här typen av kemikalier i grundvattnet, säger Mikael Höök.

SVT:s Vetenskapens värld visar filmen ”Frackning – bergets gömda energi” 7 april 20:00 i SVT 2 och i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.