Foto: Scanpix

Framtiden: tropiska fiskar i svenska vatten

Uppdaterad
Publicerad

Den globala uppvärmningen av haven får världens fiskarter att flytta på sig. De senaste 40 åren har världens fiskfångster börjat innehålla mer och mer varmvattensfisk, visar ny forskning.

Alla världens fiskarter har sina egna vattentemperaturer där de trivs som bäst. Det finns fisk som älskar de allra varmaste haven på jorden, medan andra hellre vill ha kylan som finns i polarhaven.

Men i och med att haven blir allt varmare på grund av klimatförändringarna, så förändras också fiskarnas livsmiljö.

Ny kanadensisk forskning visar nu att ända sedan 70-talet har fiskare världen över fångat större andel fisk som trivs i varmare vatten. Enligt forskarna tyder detta på att fisken flyttar på sig för att hitta det vatten som har den allra bästa temperaturen.

– Vi har gått igenom data från fiskerinäringar i hela världen och sambandet är tydligt. I och med att havstemperaturen har ökat så har fiskare också fångat mer varmvattensfisk och mindre kallvattensfisk, säger William Cheung, en av forskarna bakom studien.

Flyr mot polerna

Fisken flyttar alltså norrut och söderut, i riktning mot polerna – och det oavsett om de trivs i kalla, ljumna eller varmare vatten. Men i de varmaste, tropiska haven kring ekvatorn såg forskarna ett annat mönster.

– Där såg vi till en början samma sak, att fiskare fångade mer varmvattensfisk. Men sen stannade utvecklingen av och de fångade samma typ av fiskar hela tiden, säger William Cheung.

Nu är det alltså bara de allra mest värmeälskande fiskarna som klarade av att bo kvar. Men William Cheung är orolig att om havsuppvärmningen fortsätter så kommer till och med de fiskarna att fly och de tropiska haven att utarmas på fisk.

– Framtida havstemperaturökningar kommer med största sannolikhet leda till ännu färre fiskarter, vilket också kommer påverka fångsterna. Många länder i den här regionen har redan tuffa ekonomiska förhållanden, och om fisket blir lidande så blir länderna extra utsatta.

Gäller även i våra vatten

Även i våra nordliga vatten har forskare kunnat se hur förändringar i havets temperatur påverkar förekomsten av fisk.

– Orsaken att torsken i Barents hav utanför Norges kust har ökat anses vara en effekt av bland annat en ökad havstemperatur, säger Magnus Appelberg, som forskar på akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Han tycker att den nya studien är intressant eftersom den tar ett helhetsgrepp på hur klimatförändringarna märks i hela världens fiskerinäringar.

– Men orsakerna bakom måste utredas vidare, för att se vad som är rena effekter av temperaturökningen och vad som beror på andra effekter av klimatförändringarna. Till exempel kan försurningen av haven också påverka.

”Kan ge omfattande effekter”

Magnus Appelberg håller dock helt med forskarna bakom studien om att såna här förändringar i fiskbestånden kan få stora konsekvenser.

– Att fiskar förändrar sin utbredning kan ge omfattande effekter på hela det marina ekosystemet, eftersom fisk påverkar både sina bytesdjur, konkurrerar med andra fiskarter, och i många fall utgör byten för djur högre upp i näringskedjan.

Studien

publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.