Fredspristagaren om Facebook: ”Premierar lögner över fakta”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Ressa är fredspristagaren från Filippinerna som menar att Facebook hotar både yttrandefriheten och demokratin i världen. Facebooks användare är som Pavlovs hundar i ett jättelikt experiment, menar hon.

Ressas exempel är hemlandet Filippinerna där nästan hela befolkningen är på Facebook och genomslaget för världens största nyhetsplattform är enormt. Men företagets algoritmer gynnar spridningen av hatfyllda budskap och falska nyheter.

– Vår viktigaste kamp nu är kampen för fakta, säger hon till SVT.

Ressa var på 90-talet en av CNN:s mest framstående korrespondenter i Sydostasien men valde, som amerikansk-filippinska, att flytta hem och kämpa för pressfrihet och demokrati. På nyhetssajten Rappler, som hon var med och grundade 2012, skildrades president Dutertes så kallade ”Krig mot drogerna” där tiotusentals människor dödades utan rättegång.

För den journalistiken utsattes hon och redaktionen för en hatkampanj och dödshot. Detta underlättades av sociala medier, i första hand Facebook, som spred lögner och hat mot journalisterna.

– Våld på nätet stannar inte på nätet, det leder till våld i verkligheten, säger hon och berättar att under president Dutertes styre har nitton journalister dödats.

Känslor styr

Enligt Ressa så eroderas demokratin i en rad länder och det är människors känslor som spelar huvudrollen i tillbakagången för demokratin.

Algoritmerna sprider budskap som ska få oss att reagera, genom att till exempel skrämma eller väcka ilska, och när våra primitiva känslor då får styra, i stället för genomtänkta beslut baserade på fakta, blir vi offer för manipulationerna på nätet.

Facebook möjliggör detta. Sociala medier får oss att tänka snabbt medan journalistik handlar om att tänka långsamt, menar Maria Ressa.

Hotar demokratiutvecklingen

En studie vid Oxford Universitetet kom i år fram till att propaganda på sociala medier, genom enskilda användare och trollfabriker, hotar demokratiutvecklingen i 81 länder runtom i världen. Den här typen av aktivitet på nätet är framgångsrik och tycks bara öka.

Maria Ressa menar också att försöken att moderera innehållet på nätet är dömt att misslyckas, att man i stället måste gå till algoritmernas sätt att distribuera hatet och lögnerna i framför allt de sociala medierna.

– Lyckas inte det, vet vi vartåt det lutar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.