Elin Eriksson, embrylog och Anna Lena Wennberg, läkare och verksamhetschef på Nordic IVF Center. Att frysa in sina ägg kan vara en lösning för den som vill ha barn senare. Men det är en mycket dyr metod, som kanske inte ens fungerar när det väl blir dags.

Frysta ägg en kostsam plan B

Uppdaterad
Publicerad

Att frysa in sina ägg kan vara en lösning för den som vill ha barn – bara inte just nu. Men det är en mycket dyr metod, som kanske inte ens fungerar när det väl blir dags.

– Vi tänkte mycket först, är det här etiskt rätt, sätter man press på kvinnor att de ska göra detta också? Det kostar ju ändå mycket pengar. Men de flesta kände ändå att det är en rättighet man inte får undanhålla kvinnan, säger Göran Westlander, läkare och verksamhetschef på Fertilitetscentrum i Göteborg.

Det är en av två kliniker i Sverige som sedan några år tillbaka kan erbjuda äggfrysning av sociala skäl. De utplockade äggen förvaras av kliniken tills dess att kvinnan är redo att försöka bli gravid – det kan alltså förlänga hennes fertilitet. Hittills har klinikerna sammanlagt gjort en bit över 200 behandlingar av sociala skäl.

Dyr metod

– Känslan är att de som gör det här ofta är kvinnor som levt i en långvarig relation, och så har den tagit slut i ett skede där man inser att det börjar bli bråttom att skaffa barn. Jag har inte känslan av att det är kvinnor som sätter karriären framför att skaffa barn, även om det finns en del sådana fall också, säger Anna Lena Wennberg, verksamhetschef på Nordic IVF Center, som också utför dessa behandlingar.

Den som vill göra en äggfrysning får dock vara beredd på att det är dyrt. En behandling kostar cirka 30 000, till det kommer läkemedelskostnader som kan landa på runt 10 000 kronor. Både utredningen före och frysförvaringen kostar. Enligt Anna Lena Wennberg rekommenderas dessutom att man har tjugo ägg i frysen, vilket för de flesta innebär att två behandlingar krävs.

– Men även om man skulle ha hundra ägg i frysen är det ingen garanti att det blir ett barn av det, säger hon.

Två har tinat

Ett par kvinnor, som fryst in av sociala skäl på ”hennes” klinik, har hittills tinat upp sina ägg. Det har ännu inte resulterat i någon graviditet.

TT: Det kostar väldigt mycket, samtidigt som det inte är någon garanti. Kan inte det kännas lite oschysst att ge folk förhoppningar?

– Det är extremt viktigt för oss att framföra att det verkligen inte finns några garantier. Det här är inte någon försäkring, det kan vara en extra möjlighet.

Göran Westlander säger även han att en korrekt och ärlig rådgivning är viktig, så att kvinnorna verkligen förstår sina chanser.

– Man får berätta att ägget ska överleva frysningen, det ska injiceras med spermie och bli ett befruktat ägg som ska bli ett fint embryo. Det ska sen ta sig i livmodern och inte bli missfall. Det är alltså sex steg.

Fakta: Det gäller vid äggfrysning

 * Det finns i dag inga svenska nationella riktlinjer för vad som ska gälla vid äggfrysning av sociala skäl – sådana håller på att tas fram.

 * Enligt europeiska rekommendationer bör dock inte ägg tas ut efter 38 års ålder.

 * Det finns ingen regel om hur länge äggen får förvaras, men hos Sveriges två kliniker sätter man inte tillbaka äggen om kvinnan har hunnit fylla 45 respektive 46 år. Kliniken kan dock säga nej även tidigare, om man till exempel ser risker med en graviditet.

 * Än så länge är fertilitetsbehandling bara tillåten för par i Sverige, och privata kliniker har inte möjlighet att utföra spermiedonationsbehandlingar.

Källa: Anna Lena Wenngren och Fertilitetscentrum (TT)

Fakta: Så går äggfrysning till

 * Äggfrysning fungerar som en vanlig IVF-behandling, med skillnaden att man fryser ner äggen i stället för att befrukta och sätta tillbaka direkt.

 * Först får kvinnan hormonstimulering för att sätta igång äggproduktionen. När man fått fram lämpligt antal ägg plockas dessa ut och blir nedfrysta genom en metod som kallas ”vitrifikation”. Det innebär en mycket snabb nedfrysning till minus 196 grader Celsius, vilket gör att det inte bildas iskristaller som kan förstöra äggen.

 * Vid ett senare tillfälle kan äggen tinas upp. När ett ägg befruktats och bildat ett embryo sätts det tillbaka in i kvinnan.

Källa: Göran Westlander (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.