Forskningsartikel där abborrar ska ha föredragit plast framför vanlig föda dras nu tillbaka av tidskriften Science. OBS: Bildkollage. Foto: SVT/TT

Fuskartikel dras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Den vetenskapliga tidskriften Science drar nu tillbaka artikeln från av de två Uppsalaforskarna som i fredags anklagades för oredlighet i forskning av Centrala Etikprövningsnämnden.

Tidskriften anger tre skäl till att artikeln dras tillbaka.

  1. Forskarna saknade etiskt tillstånd för sina experiment.
  2. Det saknades orginaldata från experimenten.
  3. Det saknas ”omfattande klarhet” i hur experimenten gick till.

Redan i fredags, när en expertgrupp på Centrala Etikprövningsnämnden, CEPN, kom med ett yttrande om att de ansåg att det hade förekommit oredlighet i forskning, talade SVT Vetenskap med en av de anklagade forskarna, Peter Eklöv.

– Jag kan hålla med om att det är oförsvarligt att ha back-up:en på en enda dator som blir stulen, och att vi inte var noggrannare med att kontrollera att det etiska tillståndet fanns där innan vi publicerade. Men jag tar avstånd från de observationer man säger sig ha gjort på forskningsstationen, att allt inte gick rätt till. Det tar håller jag inte med om, säger han.

”Vi drar tillbaka självmant ”

Artikeln som dras tillbaka beskriver bland annat hur abborryngel föredrar att äta mikroplaster istället för zooplankton, vilket ska påverka deras tillväxt och beteende på ett negativt sätt. Detta är allvarligt, menade man, eftersom sådana här mikroplaster finns överallt i Östersjön.

– Jag kontaktade Science och sa att vi självmant drar tillbaka artikeln, men inte för att CEPN rekommenderar det, utan för att den på det stora hela torde vara helt och hållet underminerad på grund av alla de här anklagelserna, säger Peter Eklöv.

LÄS MER OM FORSKNINGSFUSKHÄRVAN HÄR: Uppsalaforskare anses skyldiga till forskningsfusk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.