Gunn-Britt Berggren 81 år tränar på gym. Foto: TT

Fyra fler år att leva sedan 1990

Uppdaterad
Publicerad

Den förväntade livslängden i världen har ökat med runt sex år sedan 1990. För Sveriges del, däremot, handlar det om ”bara” fyra extra år som vi kan hoppas på att få leva.

För rikare länder, som Sverige, beror ökningen bland annat på att färre dör i hjärt-kärlsjukdomar och cancer. För fattigare länder handlar det främst om minskad barnadödlighet.

Summa summarum ökade den förväntade livslängden med 5,8 år för män och hela 6,6 år för kvinnor mellan 1990 och 2013.

Det visar projektet Global Burden of Disease vars resultat nu publiceras i tidskriften Lancet.

Vissa länder sticker ut mer än andra. I exempelvis Rwanda, Etiopien, Nepal, Niger, Maldiverna, Östtimor och Iran har den förväntade medellivslängden ökat med mer än tolv år för bägge könen.

Men allt är inte ljusblått. Levercancer till följd av hepatit C, kroniska njursjukdomar och förmaksflimmer är bara några av de sjukdomar som blivit allt vanligare sedan 1990.

– Det är glädjande att den förväntade livslängden ökar i världen, men vi ska vara medvetna om att det finns stora regionala skillnader. Till exempel är framstegen i Afrika söder om Sahara små, säger Lars Barregård, professor vid Sahlgrenska akademin, som bidragit med data till studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.