Foto: TT

Gamla pappor riskerar att få sjukare barn

Uppdaterad
Publicerad

Ju äldre pappan är desto större blir risken för att barnet ska drabbas av psykiska sjukdomar, visar en stor svensk studie. Och det är just åldern som påverkar risken.

Ett svenskt-amerikanskt forskarlag har studerat alla som föddes i Sverige under åren 1973 till 2001 och funnit starka samband mellan fädernas ålder och barnens risk att utveckla psykiska sjukdomar.

Paul Lichtenstein, professor vid Institutionen för epidemiologi och biostatistik på Karolinska Institutet i Stockholm, är en av rapportens författare och han är nu säker på att det är just pappans ålder som är avgörande för barnets sjukdomsrisk.

– Genom att studera syskonpar har vi kunnat utesluta andra orsaker till sjukdomsrisken, till exempel att gamla fäder är sjukare än unga, säger Paul Lichtenstein.

Kraftigt ökad risk

Jämfört med en 24-årig pappa löper den 45-årige pappan dubbelt så stor risk att få barn som drabbas av psykossjukdomar och det är två och en halv gånger högre risk att barnet senare drabbas av drogmissbruk eller självmord.

Äldre pappor innebär en 13 gånger högre risk för ADHD och sannolikheten att barnet utvecklar bipolär sjukdom är hela 25 gånger större. Ju äldre desto större risk.

Borde äldre män avstå från att sätta barn till världen?

– Det viktigt att komma ihåg att våra resultat gäller på gruppnivå. Barn som föds när pappan är äldre får inte per automatik något av alla dessa problem. I stället bör man se den här kunskapen som en hjälp för individen att fatta medicinska och sociala beslut, säger Paul Lichtenstein.

Mognad och utbildning skyddar

Paul Lichtenstein och hans kollegor har också sett att de äldre fäder som har högre utbildning och större mognad tycks kunna kompensera för sin sämre spermakvalitet. För deras barn finns ingen ökad risk för psykiska sjukdomar.

– Äldre fäder är dessutom ofta bättre på att ta hand om sina barn som väger upp en del av de här riskökningarna, säger Paul Lichtenstein.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.