Foto: Markus Schreiber

Gåtan kring Nefertiti kan äntligen få sitt svar

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av radarteknik har forskare undersökt vad man tror är en hittills oupptäckt grav inuti Tutankhamons gravkammare. Mycket tyder på att graven skulle kunna tillhöra den mytomspunna egyptiska drottningen Nefertiti.

Nefertiti är Egyptens kanske mest omtalade härskare. Trots det har man aldrig hittat hennes grav. I augusti kom uppgifter om att den brittiske arkeologen Nickolas Reeeves äntligen skulle ha hittat vad han trodde var platsen för den egyptiska härskarinnans grav.

Dessutom visade det sig att graven hade en minst sagt förvånande placering, nämligen i ett stängt rum i Tutankhamons gravkammare. Under tre dagar har Reeeves och hans team använt en särskild radarutrustning för att undersöka väggen i Tutankhamons grav mot det förseglade rummet där man misstänker att Nefertiti ligger begraven.

På lördag kommer resultaten att presenteras på en presskonferens i Luxor i södra Egypten. SVTs utrikeskorrespondent Stina Blomberg kommer att delta i presskonferensen.

 – Vi kommer få reda på hur stor kammaren är. Om den är stor så indikerar det också att det är en viktig grav. Dessutom kan man se hur den är utformad och om det handlar om en drottninggrav, det är otroligt spännande, säger Stina Blomgren.

Ny teknik

Teorin om att det skulle finnas ytterligare två rum i den egyptiske faraons grav presenterades i förra året när Reeves studerade en digital bild av Tutankhamons gravkammare. På grund av gravkammarens arkeolgiska utformning fanns det indikationer på att det skulle kunna finnas ytterligare rum.

Reeves lade då fram hypotesen om att den mytomspunna egyptiska drottningen vars grav ännu inte hittats skulle ligga begraven just där. Med hjälp av radarteknik har forskarna nu undersökt det stängda rummet för att försöka ta reda på hur det ser ut och om det möjligen kan vara den grav man länge letat efter.

Den nya tekniken gör att forskarna inte behöver göra ingrepp som förstör de gamla gravarna.

– Det som är otroligt häftigt är att man i dag kan använda nya metoder som innebär att man inte behöver förstöra tempel och gravar. Man använder laser, drönare och 3D-teknik i dag som öppnar upp för helt nya arkeologiska möjligheter. Vi har i dag mycket bättre möjligheter att gå in och verkligen se detaljer, vilket innebär att vi får mycket mer information än tidigare, säger Maria Nilsson, arkeolog och forskare vid Lunds universitet.

Egyptens skatter

Det är inte bara nyheten om att Nefertitis grav kan ha hittats som väcker intresse. Enligt Stina Blomgren finns det ett stort hopp i Egypten om vad upptäckten i sig skulle kunna leda till.

– Man märker att det finns ett stort hopp här i Egypten om att det här ska stämma. Precis som när man upptäckte Tutankhamons grav, så väckte det ett intresse bland turister och man hoppas nu att även det här ska väcka ett nytt intresse för Egyptens enorma egyptiska skatter, säger Stina Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.