Foto: Jimmy Westlake/Nasa

Goda chanser att se meteorregnet Perseiderna

Uppdaterad
Publicerad

Inget månsken. Klart väder i stora delar av landet. I natt var vädret nästan perfekt för den som ville se många stjärnfall.

Varje år plöjer sig jordklotet igenom stoftmoln som kometer lämnat efter sig i jordens bana. Varje augusti når vi det stoftmoln som kallas Perseiderna. Och varje år kan man efteråt se mer eller mindre spektakulära fotografier eller filmer på stjärnfall.

2015 ser ut att bli ett bra år.

Nådde sin höjdpunkt i natt

Perseidernas meteorregn började för ett par kvällar sedan, och, natten 12-13 augusti, nåde spektaklet sin höjdpunkt. Det är inte stjärnor som faller utan grus- och stoftkorn. De sveper in i atmosfären i hastigheter på upp till 60 km i sekunden, och förbränns.

De såg ut att komma från stjärnbilden Perseus, men när man väl ser dem verkar de vara komma överallt.

En blandning av is och grus

Perseiderna är noterade redan år 36 före Kristus. Kometen som gruset kommer från heter Swift-Tuttle och upptäcktes 1862. Nästa gång den dök upp var 1992.

Alla kometer är mer eller mindre smutsiga snöbollar, en blandning av is och grus. Det gäller till exempel kometen 67P som sedan i höstas har påhälsning av den europeiska rymdsonden Rosetta. På de senaste bilderna från 67P syns tydligt hur solvärmen och -vinden blåser iväg gejsrar av material och på så sätt bygger upp kometsvansen.

Ett hot mot satelliter

Men gruset kan vara ett hot mot satelliter och våra kommunikationer. Ett korn på fyra gram har samma rörelseenergi som en fullastad långtradare i de hastigheter vi talar om här. I ett fall, 1993, har en europeisk satellit förstörts av en liten perseid. I ett annat fall misstänks en meteorsvärm ha gjort slut på en rymdsond – den ryska Mars-96 som sköts upp i november 1996 bara några timmar innan meteorsvärmen Leoniderna nådde sin topp. Det är inte klart vad som hände med sonden, men den kom aldrig bort från jordens närhet.

Så här ser du skådespelet

För den som hoppas på ett vackert skådespel, gör så här:

Finn en mörk plats, bort från gatlampor och annan belysning. Ligg gärna raklång eller på en vilstol och titta rakt upp. Det är meningslöst att använda kikare.

Ju senare på kvällen desto fler meteorer väntas det bli. I bästa fall kan det bli så många som två i minuten.

Här kan man läsa mer:

  • http://www.popast.nu/2015/08/perseiderna-2015-magiska-natter-med-stjarnor-som-faller/
  • http://www.astro.uu.se/meteorwiki
  • https://www.nasa.gov/jpl/asteroids/best-meteor-showers/
  • http://klaraskyar.se/2015/08/03/perseiderna-meteorskur-12-augusti-2015/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.