Gurkmeja gav effekt mot Alzheimers

Uppdaterad
Publicerad

Linköpingforskare kan nu visa att kurkumin, det ämne som gör gurkmeja gult, har positiva effekter på Alzheimers sjukdom hos bananflugor.

Gurkmejan både förlänger livet och ökar aktiviteten hos flugorna och studien pekar på att det är förstadiet till de amyloidfiber som bildas i hjärnan vid Alzheimers sjukdom, som är de mest skadliga för nervcellerna.

På senare år har det kommit flera studier där kurkumin visats ha en rad positiva medicinska egenskaper. Det forskas idag jorden runt på kurkuminets effekter mot olika former av cancer, psoriasis, stressymptom och Alzheimer, och nu fogar forskare från Linköping ännu en bit till detta medicinska pussel.

Resultaten från Linköpingsforksarna publiceras i den vetenskapliga tidskriften PLoS One, och visar hur kurkuminet både förlängt livet och ökat aktiviteten hos bananflugor med Alzheimerssymptom.

Ökar livslängden med upp till 75 procent

Bananflugor används allt mer som modelldjur för att studera nervsjukdomar. I studien undersökte forskarna hur kurkuminet påverkade fem olika genetiska varianter av sjuka bananflugor, alla med alzheimerssymptom.

I försöken levde bananflugorna upp till 75 procent längre och visade även en högre aktivitet än de flugor som inte matades med kurkumin.

Plack i hjärnvävanden

Alzheimers sjukdom, med symptom som oro, minnesförlust och förvirring, karaktäriseras av att amylofibrer klibbar ihop sig till plack i hjärnvävnaden. Men resultaten från Linköpingsforskarna visar inte på någon minskning av amyloidfibrer i hjärnan, utan påskyndade snarare bildningen av fibrerna genom att minska mängden av deras föregångsformer, oligomerer.

– Resultaten stärker vår uppfattning att det är oligomererna som är mest skadliga för nervcellerna. Inkapsling av oligomerer är så vitt vi vet en ny och spännande behandlingsstrategi, säger professor Per Hammarström som lett studien.

Olof af Wåhlberg

SVT Vetenskap

Gammal medicinalväxt

Gurkmeja har traditionellt används inom Indisk medicin för dess antiinflammatoriska egenskaper. Gurkmejan är också en stapelvara inom det indiska köket som en beståndsdel i curry, och i en studie utförd av amerikanska forskare 2004 fann man att förekomsten av Alzheimers bland äldre i Indien var fyra gånger lägre än i USA – inget bevis, men väl en antydan om kurkuminets positiva egenskaper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.