Hajar och rockor i farozonen

Publicerad

En fjärdedel av världens hajar och rockor är hotade av utrotning, enligt en ny studie.

Samtidigt sägs att detta troligen är en underskattning eftersom många arters status är okänd.

Studien, som publiceras i den vetenskapliga nättidskriften eLife, är den mest omfattande i sitt slag hittills och omfattar alla 1 041 arter av broskfiskar, det vill säga hajar, rockor och havsmusfiskar. Totalt har 302 experter från 64 länder deltagit.

Slutsatsen blir att ingen grupp av marina djur ligger så illa till som broskfiskarna – ett resultat av den omfattande rovdriften på många av arterna för att tillfredsställa efterfrågan på fenor, kött och inälvor i Östasien. Fenorna används i hajfenssoppa, och vissa inälvor, som hajlever, används inom medicinen.

Enligt studien är 249 arter, eller 24 procent av det totala antalet, hotade. Då är alla 181 arter på den officiella rödlistan inkluderade. Här återfinns bland andra vithajen, brugden, valhajen och samtliga sågfiskar. De sistnämnda hör till rockornas ordning.

Forskarna har dessutom tagit med 68 arter som är mycket dåligt kända, men som med största sannolikt också borde återfinnas på listan.

Ytterligare en fjärdedel av arterna befinner sig på gränsen till att klassas som hotade, exempelvis tigerhajen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.