Foto: TT Bild

Halv miljard internetkonton på drift

Uppdaterad
Publicerad

Stora dejtingsajter hör till de bolag som på senare tid fått alla användarnas personliga uppgifter kapade av hackare.

I datasäkerhetsföretaget Symantecs årliga rapport om säkerheten på internet är det en trend som verkligen sticker ut: Intrången där tiotals miljoner användarkonton kapas på en enda gång. Datasäkerhetsexperten har döpt den nya typen av intrång till ”megahack”.

Den nya trenden började i oktober, och har lett till att antalet internetkonton som kapats mer än fördubblats  under det senaste året, till över en halv miljard.

Dejtingsajter och spelsajter drabbade

– Det är inte specifikt svenska sajter, men det kan ju finnas svenskar registrerade på en del av de här internationella sajterna. Det är alltifrån dejtingsajter till e-handlare och spelsajter det handlar om. Det är en ganska stor blandning av sajter, men det gemensamma är att det är några av världens största tjänster inom sina områden, säger Per Hellqvist, datasäkerhetsexpert på Symantec.

– Det ofta flera hundra miljoner personliga uppgifter som kapas på en och samma gång, det är alltifrån namn och adress, inloggningsuppgifter, kreditkortsuppgifter, allt som nu kan finnas lagrat på den tjänsten helt enkelt.

Säljs på svart marknad

Inloggningsuppgifter och kreditkortsinformation hör till sådant som säljs på en svart marknad på nätet, och det köps av personer som sedan använder informationen till olika typer av bedrägerier. Eftersom många använder samma lösenord till en mängd olika tjänster kan det utnyttjas även utanför de sajter som informationen stulits från.

– Till exempel kan man utnyttja dina sociala media-konton, som Facebook. Där  kanske man ser att du är i London, och man skriver att du är rånad och behöver pengar för hemresan via någon transaktionstjänst, som Western Union, och så skickar vänner och släktingar pengar. Det där händer ganska ofta och är lätt att gå på, säger Per Hellqvist.

”Ny ovanligt skicklig hackergrupp bakom”

Precis varför även de här väldigt stora internettjänsterna fått sina konton drabbade undersöks nu. Säkerhetsexperterna fruktar att det finns något stort säkerhetshål som hackarna upptäckt, och kanske att en ny ovanligt skicklig hackergrupp ligger bakom attackerna.

–  Det verkar som att man har förberett sig väldigt noga för de här attackerna, man har hittat ett sätt att komma in och det verkar finnas någon gemensam teknik hos de här stora sajterna, men det kan också vara en ny spelare som är där ute, ett nytt gäng som slagit sig ihop för att göra de här attackerna, säger Per Hellqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.