Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilderna spreds över världen när IS hackade sönder historiska statyer – nu byggs de ihop, bit för bit. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Här byggs unika arvet upp igen – efter IS plundringar

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna när IS slog sönder flera arkeologiska fynd i Irak 2015 spreds över världen. Nu återställs flera statyer, bit för bit. Samtidigt pågår ett stort arbete för att fortsätta utforska några av världens äldsta städer – efter 30 år av krig och bombningar.

– Vi arbetar hårt för att ge den här platsen dess själ tillbaka, säger Zaid Ghazi Saadallah som är museichef på historiska museet i Mosul.

Mycket av det historiska arvet i Irak har förstörts, plundrats och begravts. Arkeologiskt arbete var omöjligt i krigstider, men under de senaste åren har arkeologer från hela världen arbetat med att rädda det som kan räddas på olika platser i landet.

– Sett till den irakiska identiteten spelar arkeologin en oerhört viktig roll. Inte bara inom forskningen, utan även inom kulturen. Det är en del av Iraks återuppbyggnad, säger arkeologen och forskningsledaren Regis Vallet i Vetenskapens värld: Mesopotamiens gömda städer.

Världens äldsta städer

I Irak vilar civilisationens vagga. Det historiska området Mesopotamien bestod för 5 000 år sedan av flera civilisationer. Området är i modern tid en del av Irak. Här fanns världens äldsta storstäder med imponerande infrastruktur. Här utvecklades även mänsklighetens äldsta skriftspråk, kilskrift.

Under de senaste åren har arkeologer hittat rester av bland annat avancerade vattensystem för att försörja en hel stad, välbevarade stadsportar och skrifter som är flera tusen år gamla.

Unika skrifter hittades

I Mosul finns lämningar från den gamla assyriska staden Nineve. I en av utgrävningarna hittades rester av en större byggnad där runt hundra tavlor med skrifter upptäcktes.

– Det är texter av intellektuell, litterär, religiös och magisk karaktär. Det enastående är att många av dem inte är kopior, utan unika texter som kanske skrevs under Assyriens sista år, säger Nicolò Marchetti, professor i arkeologi.

Texterna studeras nu för att ge fler ledtrådar om staden och om byggnaden de hittades i.

Se Vetenskapens värld: Mesopotamiens gömda städer i SVT Play eller i SVT2 måndag klockan 20.00.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De runt 5000 år gamla megastäderna Larsa och Lagash i gamla Mesopotamien brukar kallas världens största städer, men de var inte riktigt först. Redan för 10 000 år växte de första urbana centrumen upp. Spela videon för att se vilka de var. Foto: SVT/ Mesopotamiens gömda städer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.