Forskare mäter i grottan där neandertalare har lämnat stenringar. Foto: TT

Neandertalarnas mystiska stenringar förvånar forskare

Publicerad

I en grotta i Frankrike har man hittat helt nya typer av lämningar efter neandertalare. Flera mystiska stenringar både fascinerar och förbryllar forskarna.

Stenringarna i grottan är gjorda hundratals avbrutna bitar av droppstensformationer eller stalagmiter.

Stenkonstruktionerna hittades i Bruniquel-grottan i Sydvästra Frankrike och tros vara 175 000 år gamla. Under den tiden fanns ingen annan människoart än neandertalare i den delen av Europa.

Viktigt steg för moderniteten

Fyndet visar på att neandertalare hade helt andra förmågor än man tidigare trott, menar forskare som studerat lämningarna.

”Att de befann sig 336 meter från ingången till grottan tyder på att människorna från denna period redan hade bemästrat den underjordiska miljön, vilket kan ses som ett viktigt steg för den mänskliga moderniteten”, skriver de i tidskriften Nature.

Kan ha haft ritualer i grottan

Det är uteslutet att djur ska ha kunnat göra ringarna. Forskare tror att neandertalare försökte ta sig allt längre in i grottorna som kan ha använts som skyddsrum. Men man misstänker även att de hade en mer symbolisk betydelse för ritualer. Man har bland annat hittat märken av eld i grottan och benrester.

Hittills vet forskare väldigt lite om neandertalares kultur och hur de levde. Därför är grottan viktig för de forskare som vill ta reda på mer om våra utdöda kusiner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.