• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Var sitter egentligen julstämningen? Köpenhamns universitet har hittat svaret. Foto: Köpenhamns universitet

Här sitter julstämningen

Publicerad

Varje dag fram till jul kommer vetenskapsredaktionen att göra dig lite klokare. Dagens kunskapskaramell: Julstämningens plats i hjärnan.

Kring jul börjar levande och elektriska ljus tindra i alla skrymslen och vrån. Och faktiskt även i våra hjärnor. Inte bokstavligt talat såklart, men fysiologiskt.

En studie som publiceras i julutgåvan av den anrika brittiska tidskriften The BMJ visar nämligen att julkänslan har ett unikt aktivitetsmönster i hjärnan.

Vetenskapens Jul

En grupp människor som alltid bott i samma område i Danmark och som förklarats friska innan experimentet fick se en serie bilder, utan att veta att en del av dem hade ett väldigt tydligt jultema av en anledning.

Deras hjärnor observerades med en typ av magnetkamera, och de områden som aktiverades av de olika bilderna registrerades. I det resulterande materialet hittade forskarna ett tydligt mönster förknippat med julbilderna som var olikt det som förknippades med resten av bilderna.

I efterhand fick försökspersonerna svara på frågor om huruvida de brukar fira jul eller inte, och hur de känner inför julen. De personer som kände allmänt negativt för julfirande blev uteslutna ur studien och det slutgiltiga urvalet blev 20 personer. Kanske inte det största i modern tid, vilket forskarna själva också påpekar.

Men i sann julanda gör vi precis som forskarna bakom studien och firar det här forskningsresultatet med en pepparkaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetenskapens Jul

Mer i ämnet