Hårdträning kan ge järnbrist

Uppdaterad
Publicerad

Fysisk hårdträning för kvinnor kan leda till järnbrist, visar en ny studie som forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg gjort. Träningen påverkar järnomsättningen och den insikten kan förändra råden både inom idrottsmedicinen och den vanliga vården.

Forskarna följde 28 svenska, kvinnliga elitfotbollsspelare på landslagsnivå och det visade sig då att fler än hälften hade järnbrist medan var tredje led av blodbrist.

Fynden överraskade, eftersom elitidrottare äter bättre än andra och dessutom har färre blödningsdagar vid menstruationen.

Träning utlöser inflammatorisk reaktion

Forskarna tror att träningen utlöser en inflammatorisk reaktion hos kvinnorna som ökar förekomsten av hormonet hepcidin så att järnupptaget i tarmen blockeras.

”Våra undersökningar visar att det finns signifikant skillnad i hepcidin-nivåerna mellan idrottande och icke-idrottande kvinnor”, säger doktoranden Göran Sandström, i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.