Hårfärg kan vara cancerframkallande

Uppdaterad
Publicerad

Många hårfärgningsmedel innehåller allergiframkallande medel. Nu undersöker ett forskarteam i Lund om de också kan orsaka cancer. Och i höst skärper Läkemedelsverket varningstexterna på färgförpackningarna.

-Det har kommit skärpningar undan för undan i och med att EU ändrat sina regler, förklarar Gunnar Guzikowski på Läkemedelsverket.

Den nya varningstexten är mer utförlig och innehåller bland annat en rekommendation att personer under 16 år inte ska använda produkten. Även Arbetsmiljöverket har intresserat sig för frisörbranschen, och specialgranskar just nu 600 salonger i södra Sverige.

-Vi vill att de ska få upp ögonen för vad de håller på med, säger Marianne Alfons på Arbetsmiljöverket.

Aromatiska aminer

Forskare på arbets- och miljömedicinska institutionen vid Lunds universitet är nyfikna på hur färgmedlen påverkar dem som använder dem mest – frisörer och deras kunder.

Just nu är man i full gång med en studie där blodprov från 300 kvinnliga frisörer har samlats in, för att jämföras med 30 konsumenter och en kontrollgrupp på 60 personer.

-Vi vill kolla om de får någon typ av DNA-skada, säger professor Bo Jönsson.

Det man framförallt letar efter är så kallade aromatiska aminer, en kemisk förening besläktad med ammoniak. Det är känt att aromatiska aminer visat sig vara cancerframkallande inom gummiindustrin. Om de är farliga i hårfärg är okänt.

-Det är vanligt inom till exempel industrin är att när man hittar ett farligt ämne så byter man ut det mot något snarlikt som inte är känt. Man kan alltså inte säga om det är farligt eller inte, säger Bo Jönsson.

Handskar och luftsug

Richard Nilsson har jobbat som frisör i 30 års tid och är väl medveten om riskerna. Men rädd är han inte.

-Det kan man ju inte vara, men jag har absolut respekt för medlen och håller mig till kända märken från stora företag. Det känns tryggare, säger han.

På Nilssons salong Sex stolar i Malmö arbetar alla frisörer med handskar när de hanterar färgmedel. Färgerna blandas i ett slutet system som gör att man aldrig kommer i direktkontakt med dem, i en särskild avdelning av salongen där det finns luftutsug.

-Vi gör vad vi kan för att undvika ammoniakbaserade produkter, men helt slipper man dem ju inte. Det är en del av det här jobbet och jag älskar verkligen mitt jobb, säger Richard Nilsson.

Ett av problemen med osäkerheten kring färgmedlens innehåll är att om de är cancerframkallande så lär det inte märkas än på länge. Det kan ta 20 år efter exponering innan man utvecklar en solid tumör.

Detta har Lundaforskarna tagit fasta på.

-Vi försöker ta en genväg och se om man kan hitta något redan nu, säger Bo Jönsson.

TT

Fakta: Gifter i hårfärgningsmedel

* Två tredjedelar av de hårfärger som används i dag innehåller p-fenylendiamin, ett ämne som visat sig vara extremt allergiframkallande och var förbjudet i Sverige fram till 1992. Då upphävdes förbudet i och med Sveriges EU-inträde.

* I Sverige regleras hårfärgningsmedel av Läkemedelsverket. En tryckt varningstext ska finnas på förpackningen och redan till hösten kommer formuleringen av denna text att skärpas.

* Det ska också finnas en symbol i form av ett utropstecken där varningstexten står.

Källa: Läkartidningen, Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.