Mental trötthet och mystiska självmål – ett fenomen inom idrotten som nu får en hjärnfysiologisk förklaring.

Därför blir du mentalt trött av att idrotta

Uppdaterad
Publicerad

Både för motionärer och elitidrottare är mental trötthet ofta avgörande för orken. Nu har forskare listat ut vad som gör att hjärnan blir trött när musklerna sportar.

Det handlar nämligen om om en trötthet som inträffar när musklerna fortfarande har energi kvar. Men tröttheten slår alltså ändå till. Den här typen av ”mental trötthet” är avgörande för både motionslopp, fotbollsmatcher och VM-tävlingar.

– Många misstag görs i slutet av tävlingar och matcher, och det är ofta den mentala tröttheten som spelar in och kan avgöra, säger Eva Blomstrand, idrottsfysiolog på Idrottshögskolan.

Förklaring till många självmål

Ja, alla de där märkliga självmålen som kommer i slutet av matcher, kan de nu få en förklaring? Varför blir hjärnan trött när musklerna motionerar? Det har länge varit ett mysterium för forskarvärlden. Men nu har en grupp forskare i Danmark listat ut vad det handlar om.

– När vi motionerar blir vi trötta efter ett tag. Alla vet att det kan bero på att musklerna får slut på energi. Vad färre vet är att en del av tröttheten inte alls handlar om musklerna utan uppstår i det centrala nervsystemet, i hjärnan. Hjärnan sätter alltså stopp innan muskeln blivit trött, säger Jean-François Perrier till SVT.

Han och hans forskargrupp vid universitetet i Köpenhamn har till slut avslöjat hemligheten bakom detta mysterium, som kallas central trötthet, eller mental trötthet.

– Vi upptäckte att signalsubstansen serotonin utlöser den här centrala tröttheten genom att aktivera en specifik receptor just där vissa neuroner ska generera impulser till musklerna, säger Jean-François till SVT.

Serotonin bra – men inte i överdos

Ämnet serotonin är ett ämne som bildas i hjärnan, bland annat vid motion. Men i lagom doser är det faktiskt gynnsamt för vår ork och kraft när vi sportar.

Men vad som händer under långvariga matcher eller tävlingar är att hjärnan får en slags överdos serotonin. Och då sker ett läckage av serotonin i hjärnan, till punkter i hjärnan där serotoninet i stället utlöser en mental trötthet.

Enligt forskarna är det ett slags skyddsmekanism för kroppen. Hjärnan sätter stopp innan du i din entusiasm överanstränger musklerna.

– Det kan vara så att den här mekanismen i hjärnan finns för att förhindra att vi skadar oss.

Går att träna och äta bort tröttheten

Men det går att minska vår mentala trötthet genom viss typ av träning och viss kost, enligt forskarna.

– Vissa studier har visat att uthållighetsträning minskar förekomsten av mental trötthet. Man kan också undvika mat rik på proteinet tryptofan – som omvandlas till serotonin i hjärnan.

Och Eva Blomstrand på Idrottshögskolan i Stockholm, hon menar att så kallade grenade aminosyror också kan motverka tröttheten. Den typen av amonosyror balanserar nämligen upp ämnet tryptofan, och hindrar på så vis att hjärnan får en överdos serotonin.

Kan bli dopnings-preparat

Den nya forskningen är delfinansierad av den danska anti-dopningsorganisationen ”Anti Doping Danmark”. Det spekuleras nämligen om att blockering av mental trötthet kan vara nästa möjliga dopningspreparat.

– Genom att blockera serotonin inblandade receptorerna, skulle man minska förekomsten av central trötthet. Vissa läkemedel, som dock inte går att köpa, kan i teorin få till en sån här blockering. Det fina är att nu när vi vet hur man kan fuska, blir det lättare att fånga fuskarna, säger Jean-François Perrier.

Forskarnas studie publiceras nu i tidskriften PNAS.

Men om fenomenet mental trötthet inom idrotten blir det i Vetenskapens värld ikväll 11 mars (SVT2 20.00).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.