Kometjägaren Rosetta har nått sitt mål, kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko – som visar sig vara en riktig stinkbomb. Foto: European Space Agency (ESA)/TT

Himlakropp rena stinkbomben

Uppdaterad
Publicerad

Som en blandning av ruttna ägg och hästkiss, med ett stänk av alkohol och bittermandel därtill. Så beskrivs ”parfymen” från den första komet — solsystemets uråldriga vandrare — som forskare lyckats komma riktigt nära.

– Om du kunde lukta på kometen skulle du förmodligen ångra dig, heter det i ett torrt meddelande på den europeiska rymdagenturen ESA:s nätplats.

Efter sex miljarder kilometers jakt nådde rymdsonden Rosetta i augusti ifatt kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, som kretsar kring solen drygt vart sjätte år. Ett av de första fynden är ett ”ganska starkt” doftspår av bland annat ammoniak, metan, svavelväte, blåsyra och formaldehyd, uppger Karin Altwegg, chefsforskare för det mätinstrument som registrerat den kosmiska cocktailen.

I november ska en robot försöka landa på kometen, som är formad som en fyra kilometer hög röksvamp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.