På onsdag 1:a juni träder ett rekordtidigt vattningsförbud in på stora delar av Gotland. Det är det tidigaste säsongsförbudet någonsin. Foto: Hasse Holmberg/TT

Historiskt låga vattennivåer

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna i stora delar av Sverige är nere på rekordlåga nivåer. Värst är läget på Öland och Gotland samt Blekinge och delar av sydöstra Småland. På onsdag träder ett bevattningsförbud in på nästan hela Gotland vilket är det tidigaste förbudet någonsin.

Färska mätningar från Sveriges geologiska undersökning, SGU, visar att vattennivåerna i stora delar av landet har sjunkit kraftigt. På vissa ställen är läget så akut att det kommer påverka den allmänna vattenförsörjningen.

Som tidigare rapporterats i media är Gotland och Öland bland de värst drabbade i landet. Här kommer de låga grundvattentillgångarna att ställa till stora problem under sommaren då turistsäsongen sätter ökat tryck på vattenförsörjningen samtidigt som nederbörden generellt minskar.

Den 1 juni utvidgas till exempel bevattningsförbudet, som nu råder på den södra delen av ön, till att gälla nästan hela Gotland. Det har aldrig skett så tidigt på säsongen som i år.  

Bevattningsförbud innebär att man till exempel inte får vattna gräsmattan, eller tvätta bilen med kommunalt vatten och att man ska undvika att använda mycket vatten till hushållet, som till exempel till pool och badkar. Nu befarar Jonas Aaw, VA-chef på region Gotland, att det även kan bli problem med dricksvatten på delar av ön i framtiden.

– Fortsätter det som det gör nu, alltså att nästa sommar bli likadan, ja då kraschar det, säger Jonas Aaw.

Problem i hela landet

I hela landet är det endast nordligaste Norrland som har höga vattennivåer och där grundvattnet till och med är över, eller mycket över det normala, för årstiden. I övriga Sverige är det på många håll problem med extremt låga grundvattennivåer i år. Till öland har man sedan länge transporterat vatten från fastlandet.

Problemen är också stora i gamla sommarstugeområden, där allt fler väljer att bo permanent. Norrtälje, Nacka, Värmdö, Vaxholm, Karlskrona, Uddevalla och Östhammar är exempel på kommuner som dras med sådana problem.

På sin hemsida sammanställer SGU en karta över vattennivåerna just nu i hela landet. Här kan du själv gå in och se över vattennivåerna i din kommun.

Nederbörden under vintern påverkar

Den främsta orsaken till grundvattenbristen just nu är minskad nederbörd under vinterhalvåret. Det är då depåerna byggs upp. Den lilla nederbörd som kommer under sommaren avdunstas lätt eller tas upp av växter istället för att lagras som grundvatten.

Även under somrar då nederbörden är normal kan det förekomma problem med grundvattentillgången om vintern haft låg nederbörd. Det gäller främst vissa kustnära områden i Götaland och Svealand. Det beror på att det är områden med tunna jordlager som har en låg förmåga att samla grundvatten i marken. I stället åker vattnet igenom och ut i havet.

Klimatförändringar kan bidra 

Enligt experter kommer vi att inom 50 till 80 år att se minskade grundvattennivåer som en direkt följd av klimatföräningar. Om dagens problem med vattenförsörkningen är en effekt av klimatförändringar är förtidigt att säga. Men Bo Thunholm, som är grundvattenforskare vid SGU, menar att det med säkerhet kommer att uppstå problem med minskad vattentillgång i Sverige.

– Enligt beräkningar på ett framtida klimat, vad gäller grundvattennivåer, så kan vi se att de sydöstra delarna av landet kommer få minskad grundvattenbildning och grundvattennivåer, säger Bo Thunholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.