Sju armringar från vikingatiden har hittats i Vejen på Jylland, det största fyndet i sitt slag i Danmark. Foto: Nick Schaadt/Museet på Sønderskov

Historiskt vikingafynd i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

En grupp amatörarkeologer har grävt fram det största guldfyndet från vikingatiden som hittills gjorts i Danmark, skriver danska Nationalmuseet i ett pressmeddelande.

Fyndet består av sju armringar som grävdes fram i Vejen på Jylland, sex av dem är i guld och ett i silver. Den sammanlagda vikten på guldet uppgår till 900 gram.

”Vi kände verkligen att vi hade hittat guldet vid slutet av regnbågen när vi fann den första ringen, och när det dök upp fler så blev det nästan overkligt”, säger Marie Aagaard Larsen, en av amatörarkeologerna, i pressmeddelandet.

De tre amatörarkeologerna hittade armringarna med hjälp av metalldetektor.

Ovanligt mycket guld

Armringarna tillhörde vikingatidens översta elit, enligt danske vikingaexperten Peter Pentz. Ringarna kan ha getts som gåva från en storman för att bygga allianser, som belöning till hans underlydande, eller som så kallade edsringar.

Peter Pentz säger i pressmeddelandet att det är ovanligt att ett fynd från vikingatiden innehåller så mycket guld – vanligtvis är de skatter som hittas gjorda av silver.

Ett mindre guldfynd, en kedja, gjordes på samma plats 1911. Kedjan har förmodligen grävts ner samtidigt som armringarna, enligt museet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.