Foto: Josefin Lennen Merckx/SVT

Hon fick svåra nervsmärtor av läppfillern

Uppdaterad
Publicerad

Läppfillern som skulle ta bort hennes rynkor runt munnen hamnade fel. Nu är Lena Edmans ansikte fullt av smärtsamma inkapslade klumpar.

Lena Edman är en av dem som hört av sig till SVT Nyheter för att berätta om sina erfareheter från den oreglerade marknaden för skönhetsingrepp.

Det hörs ett knastrande ljud när Lena Edman lyfter på överläppen och petar på klumparna. De sitter utspridda hela vägen mellan läpparna och näsan som små vita knölar. Klumparna består av fillergel som har kapslats in av ärrvävnad.

Skönhet utan skydd

Pärlband av klumpar

– Det ligger som ett pärlband av klumpar under näsan och det gör jätteont när de trycker mot nerverna. Det känns som om någon står med ett stretchband bakom mig och drar utåt och uppåt under näsan. Det känns som det här partiet ska sprängas, säger Lena och pekar på området runt munnen.

Hon har en ständig svidande och brännande känsla i munnen och har domningar från läppen upp till näsan.

– Jag försöker att dra ner klumparna för att få lite ro men varje sekund är tortyr. Jag får lyfta mig i håret varje morgon för att orka gå upp, berättar hon samtidigt som hon kämpar mot gråten.

Lena Edman är en 56-årig kvinna från Göteborg. För tre år sedan bestämde hon sig för att göra en fillerinjektion i läpparna för att bli av med rynkorna runt munnen.

– Jag ville inte göra några stora läppar utan skulle bara ta bort rynkorna som jag alltid har skämts för.

Inga krav på kompetens

I Sverige finns det inga kompetenskrav på den som ska ge fillerinjektioner utan vem som helst kan börja sälja dem. Men Lena kände sig trygg. Hon hade fått en rekommendation om en kvinna som var legitimerad sjuksköterska och som hade mottagning i sitt hem.

Lena hade dessutom läst reklamen på internet och fått intrycket att det inte fanns några risker. Fillergelen som sprutas in i läpparna var gjord av ett kroppsliknande ämne som skulle gå bort med tiden. Men direkt efter behandlingen kände Lena att något var fel.

– Fillern hade hamnat på fel ställe. Den låg som en vit kaka ovanför läpparna. Det var hårt och gick som kanaler från munnen upp till näsan. Jag såg inte klok ut men behandlaren förstod inte vad jag menade. Hon tyckte att jag såg fin ut och att det inte var några problem. Om hon hade tagit mig på allvar och tagit mig till en läkare så hade jag kunnat få ett motmedel som bryter ner fillern i tid. Då hade den inte kapslats in i ärrvävnad och jag hade sluppit det här helvetet.

Lena berättar att behandlaren varken hade en ansvarsförsäkring eller en läkare bakom sig. Lena har själv sökt hjälp på många kliniker, men ingen läkare har lyckats få bort klumparna trots att hon fått, som hon beskriver det, hästdoser av motmedlet Hyalase.

”Laglöst som vilda västern”

Lena Edman anmälde behandlaren till Socialstyrelsen men ärendet och hennes överklagan avvisades eftersom den här typen av estetiska ingrepp inte räknas som sjukvård och alltså inte omfattas av patientsäkerhetslagen eller patientskadelagen.

Och eftersom kroppsbehandlingar inte faller under konsumenttjänstlagen kunde hon inte luta sig mot den heller. Lena insåg att hon varken var patient eller konsument.

– När en sådan här sak händer har man inget konsumentskydd i Sverige. Det är fruktansvärt. Läkemedelsverket godkänner fillerpreparatet men sen lämnar man det helt utan regler. Det är som en laglös vilda västern där det inte finns någon kontroll. I dag kan vem som helst kan öppna en mottagning och sen spruta in fillers på folk utan att veta vad de gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet