En fyra meter stor hönsfågel från helvetet. Så beskriver amerikanska forskare en nyupptäckt fågelliknande dinosaurie som skrämde livet ur sina byten för 66 miljoner år sedan. Foto: Illustration: Mark Klingler

Hönan från helvetet upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

En fyra meter hög hönsfågel – från helvetet. Så beskriver amerikanska forskare en nyupptäckt fågelliknande dinosaurie som skrämde livet ur sina byten för 66 miljoner år sedan.

– Det var en stor raptor-dinosaurie med ett hönsliknande huvud, som antagligen hade fjädrar också. Så det är en ganska bra beskrivning, säger Emma Schachner vid University of Utah, en av forskarna bakom studien.

Skelettdelar från tre dinosaurier från den nyupptäckta arten Anzu wyliei hittades i delstaterna North och South Dakota i USA. Tillsammans utgör skelettdelarna nästan ett helt skelett, vilket har gett forskarna möjlighet att studera hur kroppen är uppbyggd och hur arten förhåller sig evolutionärt till andra arter.

Vassa klor och kraftig näbb

Djuret, som var nästan fyra meter långt och vägde runt 300 kilo, hade flera karakteristiska drag som påminner om dagens fåglar. Förutom sylvassa klor och en kraftig näbb hade den även en stor utväxt på huvudet, precis som de strutsliknande hjälmkasuarer har som lever i dag i Australien och på Nya Guinea.

– Den skulle nog vara både rätt skrämmande och absurd att möta, säger Emma Schachner.

Samma trakter som Tyrannosaurus rex

Dinosaurien levde i vad som i dag är North och South Dakota i USA för 66 miljoner år sedan, det vill säga i samma trakter som Tyrannosaurus rex, ända tills de alla dog på grund av den asteroid som kolliderade med jorden för 65 miljoner år sedan.

Den nya dinosauriens namn är Anzu wyliei, där förnamnet kommer från en fågelliknande demon från den mesopotamiska mytologin, medan efternamnet syftar på Wylie, ett dinosaurieälskande barnbarn till en av dem som stöttat utgrävningarna.

Upptäckten beskrivs i artikeln ”A New Large-Bodied Oviraptorosaurian Theropod Dinosaur from the Latest Cretaceous of Western North America” i veckans nummer av tidskriften Plos One.

Fakta

  • Fåglarna härstammar med stor sannolikhet i rakt nedstigande led från dinosaurierna. Allt som i dag är unikt för fåglarna, i första hand fjädrarna, har de ärvt från små rovdinosaurier.
  • Problemet har varit att dra en tydlig gräns mellan de båda grupperna. Under det tidsskede då fåglarna uppstod, för 150-170 miljoner år sedan i slutet av juratiden, levde flera arter med drag från både fåglar och äkta dinosaurier.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.