Foto: TT

HPV-vaccin orsakar inte MS

Publicerad

Vaccin mot HPV, som kan orsaka livmoderhalscancer, ökar inte risken för multipel skleros (MS). Det konstaterar svenska och danska forskare i en stor registerstudie vars resultat redovisas i the Journal of the American Medical Association (JAMA).

I den aktuella studien har forskarna följt nästan fyra miljoner flickor och kvinnor i olika nationella register för att se om HPV-vaccination är kopplat till ökad risk för nervsjukdomen MS eller andra sjukdomar som förstör nervernas skyddande fetthölje, myelin.

– Det har på senare tid kommit enstaka fallrapporter som har föreslagit att HPV-vaccination kan orsaka multipel skleros och liknande sjukdomar. I denna stora befolkningsstudie ser vi inte något samband mellan HPV-vaccinet Gardasil och myelinförstörande sjukdomar, säger Lisen Arnheim Dahlström vid Karolinska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.