Här lever många små organismer. Foto: Kjell Gustafsson/TT

Hudbakterier frodas på kontoret

Uppdaterad
Publicerad

Kontoret kryllar av liv. Mikroskopiskt liv. Och minst en fjärdedel av de bakterier som lever i kontorsmiljön kommer från vår egen hud, visar en ny studie.

Jobbar du i kontorsmiljö? Då delar durum med många fler än dina kollegor. En ny amerikansk studie visaratt just kontoret är en plats där det ansamlas mycket olikamikroorganismer, alltså bakterier och olika mikroskopiska svamparter.

Studerat kontorsmiljön

Forskarna placerade ut plattor på taket, väggarna och golvet pånio olika kontor i tre amerikanska städer. Under 12 månaderstuderade de sedan vad som hände. Det dröjde inte länge innan olikamikroorganismer började etablera sig på plattorna.

Inte oväntat vardet mest mikroskopisk aktivitetet på golven, sannolikt på grund avsmuts och andra partiklar som förs in via våra skosulor.

Men detsom förvånade forskarna var att 25-30 procent avkontorsbakterierna härstammade från de mikroskopiska hudflagor somvi ständigt sprider till vår omgivning. Forskarna hittade även endel bakterier som kom från näsan. Resten bedömde man hade kommit inutifrån.

Vi avger mycket hud

Forskaren Klas Udekwu vid institutionen för molekylärbiovetenskap på Wenner-Grens institut på Stockholms universitet,menar att det egentligen inte är så märkligt att vi själva står fören så stor del av bakterietillförseln på kontoret:

– Vi avger såmycket hud varje dag från det yttersta hudlagret. Med varjehudflaga kommer det också olika bakterier. Vi har ju även olikafetter, som hårfett. Där frodas det också olika mikroorganismer.

Han säger att det i de flesta fall inte finns några risker meddessa mikroorganismer, men att till exempel Staphylococcus aureus,gula stafylokocker, som trivs i fuktiga armhålor och knäveck, kanvara sjukdomsframkallande under vissa omständigheter.

– Men debakterier man främst oroar sig för är ofta tarmrelaterade, som till exempel E.coli-bakterier.

Samtidigt är det mycket ovanligt att den typen avbakterier överförs indirekt.

Håller igång immunförsvaret

Klas Udekwu ser främst mikroorganismerna somett positivt inslag på kontoret:

– Till exempel finns det mycketsom tyder på att bakterier håller igång vårt immunsystem. Detfinns till och med tecken på att när man städar för mycket så kandet vara skadligt eftersom det blir en för steril miljö.

Klas Udekwu leder själv en studiesom kartlägger bakterierna i Stockholms tunnelbana. Han tycker att konstgjorda miljöer, som tunnelbanan och kontorslandskap, är intressantaatt studera, eftersom de mikroorganismer som finns där främst försdit av människor.

Kan avslöja hälsorisker

– I naturen pågår en ständig kamp mellan de olikamikroorganismer som lever där, men ett kontor kan snarare ses somen plats där olika bakterier och andra mikrober ansamlas under enlång tid, och att deras existens är mycket mer beroende av demänniskor som lever i dessa miljöer.

Han tror att vi kan få stornytta av bättre kunskap om mikroorganismerna i vår omgivning:

–Tanken är att vi ska kunna förstå hur dessa mikrobsamhällenfungerar. För då kan vi även ha koll på vad det betyder om deförändras i sin sammansättning. Det kan vara ett tecken på att det uppståtthälsorisker för människorna som lever i dessa miljöer, och vara viktigt att ha koll på.

Läs mer:

J. Chase etal,. Geography and location are the primary drivers of officemicrobiome composition, mSystems, 2016-04-19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.