Det surrar inte bara om humlornas vingslag. Det surrar också ev elektrisk kärlek mellan humlan och blommorna den besöker. Foto: Scanpix

Humlor och blommor – en elektrisk kärlekshistoria

Uppdaterad
Publicerad

Trött på vintern? Behöver du lite vårkänslor? Ingen fara, för snart kommer både blommor och bin som får det att slår gnistor – bokstavligen.

För att kunna sprida sina pollen och föröka sig är många växter helt beroende av insekter som flyger från blomma till blomma. Av den anledningen har evolutionen drivit fram blommor i tusentals spektakulära former och färger. Och doften av smaskig söt nektar hjälper så klart också till att dra till sig insekterna.

Men nu har brittiska forskare kommit fram till att det här kärleksförhållandet också är elektriskt.

Forskarna har lyckats visa att humlor kan upptäcka och skilja på olika elektriska signaler som olika blommor sänder ut. Växter har vanligen en negativ elektrisk laddning, medan humlor ofta samlar på sig en positiv laddning när de flyger fram genom luften, och den här skillnaden känner humlorna av.

Humlan påverkar blommans laddning

Enligt forskarna är den elektriska kommunikationen ett viktigt komplement till de vanliga syn- och doftsignalerna. Blommorna i forskarnas studie ändrade nämligen sin elektriska laddning när en humla landat på den, och det tog flera minuter efter att humlan flugit iväg innan blomman fått tillbaka sin ursprungliga laddning.

Forskarna menar att detta signalerar för nästa humla att någon nyligen redan har varit här och sörplat i sig blommans nektar.

– En blomma vill undvika att locka till sig en insekt och sen inte kunna erbjuda den nektar som den har gett sken av, säger Daniel Robert, en av forskarna bakom studien.

– Eftersom humlor är snabba på att lära sig, och lätt kan tappa intresset för en blomma som inte ger någon belöning, så är det bäst för blommorna att syssla med ärlig marknadsföring.

Hårresande

Men vad är det då för verktyg som humlorna har för att känna av den elektriska stämningen hos blommorna? Här är forskarna inte lika säkra på sin sak, men har ändå en teori.

Kanske är det så enkelt, menar forskarna, att håren på de fluffiga humlorna reser sig av elektriciteten, precis som håret på oss människor gör av elektricitet, som till exempel när vi har gnuggat en ballong på huvudet.

”Insekter upphör aldrig att förvåna”

Björn Cederberg, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, har forskat på humlor sedan 70-talet. Han tycker att den nya studien är väldigt spännande.

– Det är väldigt kul att man har kunnat mäta den här spänningen mellan humla och blomma. Det är känt sedan tidigare att både humlor och växter har en laddning, men att man nu har visat att det har en sån här spännande betydelse är superläckert.

– Insekter upphör aldrig att förvåna, men det är kanske inte så konstigt eftersom de har funnits så länge. Evolutionen har haft väldigt lång tid att hitta på många supersmarta lösningar.

Studien ”Detection and learning of floral electric fields by bumblebees” publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Science Express.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.