Numera står delfin på menyn Foto: TT

Hungriga isbjörnar slukar delfiner

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna har gett nästan isfria vintrar i norska Arktis, vilket fått nya arter att lockas allt längre norrut.

Det har också inneburit ett nytt inslag i dieten för isbjörnar – som vid ett flertal tillfällen setts sluka delfiner.

– Det innebär nog ingen stor omvälvning för rovdjurens kost. Men isbjörnar kommer i kontakt med arter som de inte tidigare brukade träffa på, säger Jon Aars på Norska polarinstitutet som publicerat sina rön i tidskriften Polar Research.

Det första fallet dokumenterades av Aars för drygt ett år sedan. Bilder visar en mager isbjörn som kalasar på en delfin samtidigt som han tycks ha lagrat ytterligare en under snön, kanske för en måltid någon dag senare. Sedan dess har ytterligare fem fall inrapporterats.

Isbjörnar livnär sig vanligtvis på sälar, men de är opportunistiska rovdjur som även kan tänka sig en mindre val till middag om tillfälle ges.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.