Hur farliga är energidrycker?

Publicerad

Förra veckan kom nya larm om energidrycker, som med sina höga koffeinhalter sades vara hälsofarliga. Men vi svenskar dricker över en miljard liter koffeinhaltigt kaffe om året, så varför larmas det om att just energidrycker skulle vara så farliga?

Det senaste larmet om energidrycker gäller en amerikansk rapport om hur många samtal till giftinformationscentraler som handlar om unga människor som mår dåligt av energidrycker. De symptom som kan drabba personer som druckit för mycket är främst effekter av koffeinet, det vill säga oro, ångest, illamående, yrsel och hjärtklappning. Har man fått i sig mycket kan även kräkningar förekomma.

– Upplever man de här effekterna är det klart man blir orolig, speciellt om det gäller ens barn, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Unga har annan ämnesomsättning

Ny forskning visar att unga inte kan balansera koffein i kroppen lika bra som vuxna eftersom de har en annorlunda ämnesomsättning. Det gör att ungas kroppar ibland reagerar mycket kraftigare på energidrycker än vad vuxna gör.

– Man vet väldigt mycket om koffeinets effekter hos vuxna. Men barn har traditionellt inte druckit kaffe så man vet mycket mindre om hur koffein påverkar barn och hur det eventuellt skiljer sig från vuxna, säger Ulla Beckman Sundh.

Farligt kombinera med alkohol

Vid flera av de allvarliga incidenter som inträffat har energidryck kombinerats med alkohol. Då ligger faran i att koffeinet maskerar alkoholen och man känner inte av berusningen lika mycket. Om ren energidryck verkligen är farlig för barn och ungdomar är en fråga som forskarna måste titta närmare på.

– Man kan få en allvarlig koffeinförgiftning om man får i sig tillräckligt mycket, men det går knappast att få via energidrycker eftersom de inte innehåller såpass mycket koffein, säger Ulla Beckman Sundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.