Foto: TT

Husspindeln hittar hem på hösten

Uppdaterad
Publicerad

Ser du en spindel inne i lägenheten blir den troligen bara glad om du släpper ut den, de trivs inte i våra torra bostäder. Men i svala utrymmen kan vissa arter göra sig hemmastadda – under hösten kryper en och annan in för att söka skydd från kylan.

En av de största spindlarna vi har i landet, större husspindel, trivs bra i garaget. Särskilt om där är svalt, smutsigt och fuktigt. De kan bli upp till 18 millimeter långa, plus ben.

Hanarna är mer rörliga än honorna och tar sig gärna inomhus på höstkanten – som skydd från kalla nätter, men främst i jakt på honor.

– Det kan de göra under andra årstider också, men framför allt kommer de nu, säger Lars Jonsson, biolog vid högskolan i Kristianstad.

Tar sig in genom fönster

Andra arter som du kan hitta inomhus är större dallerspindel, fettspindel och skuggspindel, som framför allt jagar på natten.

– Den sitter ofta på utsidan av husen och har man fönstret öppet så kan de ta sig in, säger Jonsson.

Vill man bli av med de oönskade husdjuren är ett tips att hålla rent. Spindlarna behöver också fukt för att inte torka ut.

– Om man tycker att det blir för jobbigt med spindlar i källaren så kan man placera en luftavfuktare där, säger Lars Jonsson.

Farliga spindlar i Sverige?

  • Nej, det finns inga farliga spindlar naturligt i Sverige. Ibland kan det hända att svarta änkor tar sig hit med importerade bilar. Men de klarar sig inte i det svenska klimatet.
  • Flera svenska spindelarter kan däremot bitas, men det är ovanligt och det krävs att de känner sig ordentligt hotade, till exempel om de blir klämda mellan fingrarna.
  • En relativt ny art i landet är sporrspindeln. Ett antal exemplar har påträffats i Sverige sedan 40-talet på Öland, längs Kalmarkusten och på södra Gotland. Den är ungefär lika giftig som en geting, och dess bett känns därefter – men det är ofarligt.

Källa: Högskolan i Kristianstad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.