Asteroiden på bilden är inte ”2004 BL86”. Foto: TT

I kväll sveper en asteroid förbi jorden

Uppdaterad
Publicerad

I kväll får vi besök från rymden: En asteroid kommer att svepa förbi jordklotet på 1,2 miljoner kilometers avstånd. Det är ungefär tre gånger längre ut än månens bana, och i astronomiska sammanhang är det en mycket nära miss.

Lyckligtvis är det en miss, för en asteroid av den storleken som krockar med jorden skulle kunna vålla enorma skador, kanske till och med hota civilisationens överlevnad.

Forskarna är intresserade av den här sortens besök från andra delar av solsystemet eftersom våra möjligheter att besöka dem är väldigt begränsade. I kväll kommer radar att riktas mot asteroiden för att få mer kunskap om dess storlek, form och annat.

Men vi andra har också möjlighet att se den, även om det inte kommer att bli något fantastiskt spektakel. Man måste ha åtminstone en vanlig kikare, och det man kan se blir nog inte mer än en prick som flyttar sig mellan stjärnorna.

Om det inte är molnigt, alltså…

Stenklump på drygt 500 meter

Asteroiden, kallad ”2004 BL86”, är en stenklump på drygt 500 meter i diameter som går i bana runt solen. Det är den största nära miss vi känner till ända fram till 2027, då nästa väntas komma.

Som jämförelse: Den asteroid som drämde in i jordklotet för ungefär 65 miljoner år sedan och ledde till slutet för dinosauriernas era, beräknas ha varit ungefär 10 kilometer i diameter. Rejält mycket större alltså.

Den stenklump som exploderad i atmosfären ovanför den ryska staden Tjeljabinsk för snart två år sedan, och skadade ett tusental människor, beräknas ha varit betydligt mindre: 20 meter i diameter.

Okända asteroider farligare

USA:s rymdflygstyrelse NASA håller reda på ungefär 11.000 sådana objekt med banor som kan ta dem nära jordklotet. Europeiska ESA håller på att bygga ett liknande system. Amerikanerna meddelar att de anser sig ha 95-procentig koll.

Men det är de okända asteroiderna, de som bara plötsligt dyker upp, som kan utgöra den största faran. Den som exploderade över Tjeljabinsk kom ur solen, så ingen såg den komma. Den var dessutom kanske två, för samma dag passerade en annan asteroid extremt nära jorden, så nära att den befann sig innanför kommunikationssatelliternas banor.

Mot sådana finns ingen förvarning och inget skydd.

Fakta: Hur ser man asteroiden ikväll?

Bäst syns den efter midnatt i Sverige. Den är visserligen närmast jorden tidigare på måndagkvällen, men den syns bättre några timmar senare.

Mindre kikare behövs. Asteroidens bana flyttar den från ungefär syd-sydöst mot nordöst.

Det kommer att finnas möjlighet att följa skeendet på nätet, bland annat hos Nasa, eller här och här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.